Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Carola Winter – Meet & greet met staatssecretaris Tamara van Ark

Het bezoek van de staatssecretaris Tamara van Ark en Maaike van Tuyll, directeur kinderopvang SZW, was heel interessant. Van tevoren had ik er nooit eerder over nagedacht dat er nogal wat vooraf gaat aan dergelijk hoog bezoek. En nu was het nog informeel.
Tamara van Ark (links) en Carola Winter. Foto: Kibeo

In goed overleg met Marja Boll, communicatieadviseur van de staatssecretaris, hebben we het bezoek voorbereid. Waar is het, is er een parkeerplek in de buurt, wie zijn er, welke onderwerpen wil je bespreken, wat is jouw insteek voor het gesprek.

Maaike van Tuyll, directeur kinderopvang SZW, was één van de juryleden waar ik als genomineerde mee in gesprek ben geweest. Ik heb haar zo kunnen inspireren voor het vak van pedagogisch medewerker, met in het bijzonder de groene kinderopvang, dat ze de gelegenheid aangreep om met de staatssecretaris mee te komen voor een bezoek aan mij op een van onze Wiedewei-vestigingen.

Ook vanuit Kibeo hebben we het bezoek voorbereid en met Sophie Vermeire, manager marketing en communicatie, de puntjes op de i gezet. Directeur/bestuurder Elly Brand was er uiteraard bij om dergelijk hoog bezoek te ontvangen op de Paddewei, waar ze heel erg trots op is. Muriel Vermeijs, unitmanager Wiedewei Barendrecht, is er, dit keer achter de schermen, altijd bij om haar team en mij (al tig jaar) te ondersteunen. Dus mocht ik om tekst verlegen hadden gezeten, whoehaa, dan had ik achterban genoeg.

‘Ik heb mevrouw Van Ark blootvoets meegenomen in de leefwereld van de groene baby’s’

Het was een prachtige zonnige dag en alhoewel de vestiging waarop ik met ze afsprak ook bij bewolking indrukwekkend is, was het toch mooi dat het zonnetje scheen. Voor de gelegenheid had ik kabouterhoedjes gemaakt van aardbeien op een soepstengel. Ik heb mevrouw Van Ark blootvoets mee mogen nemen in de leefwereld van de groene baby’s, waar rust en groene regelmaat uitgangspunt is.

Zachtjes hebben we een kijkje genomen in de aanverwante baby slaapkamer die ruim van opzet is en waar op dat moment mijn collega Miranda een baby’tje in slaap aan het wiegen was. De lichtinval, de rustige kleuren, de planten binnen, de natuurlijke materialen aan het plafond. In de toekomst willen we op het babyplein ook heel graag gaan buitenslapen. De Lutjespotjes, die er uit zien als konijnenhokken, zijn kindvriendelijk en super geschikt voor buiten. Door het gaas kan er geen insect bij de kinderen komen.

‘De staatssecretaris genoot zichtbaar van al dat jonge grut’

Op alle groepen hebben we een kijkje genomen en spraken we over wat inrichting en begeleiding doet voor kinderen. Onze groepen zijn ingericht met een natuurlijke uitstraling, veel lichtinval, luchtzuiverende planten, natuurlijk spelmateriaal als boomstammetjes, maar ook roestvrijstaal materiaal als kannetjes, pannetjes en houten lepels om in de keukentjes mee te spelen.

De staatssecretaris genoot zichtbaar van al dat jonge grut. Wiedewei Paddeweg is sterk in het laten zien aan ouders wat de kinderen op de dagopvang beleven. Op het raam van de tuinkamer hingen bijvoorbeeld foto’s van het ‘koken’ waarin de kinderen met koksmutsen en lepels rondliepen, maar ook van het VVE-programma PUK waarin de kinderen met kaplaarsjes aan (waar het overigens vol mee staat) stampen in de plassen.

De tuinkamer wordt gebruikt om lekker te rommelen, je vindt er bakken vol met zaden, potjes, houten schijfjes. En het wordt ook als opslag gebruikt, want nu stonden de Vaderdagcadeautjes die ze met de kinderen aan het maken zijn, er stiekem verstopt.

Op de Wiedewei-kalender die ik ieder jaar maak, konden we teruglezen dat we midden in de ‘opa en oma-week’ waren. Tijd te kort en we waren nog niet eens op het groene plein aan gekomen…

In haar volgende blog vertelt Carola meer over het werkbezoek van Tamara van Ark. Nieuwsgierig naar haar eerdere blogs? Lees haar vorige blog
Carola Winter
Carola Winter werkt als Specialist Groene Kinderopvang voor Wiedewei, de groene kinderopvang van Kibeo. Een bijzonder groene functie die haar op het lijf is geschreven. In verschillende gedaantes is zij al jarenlang verbonden aan Groen Cement; de natuur is dan ook altijd de groene draad in de begeleiding van kinderen. In 2019 won zij de verkiezing van Pedagogisch Professional van het Jaar en met haar blogs nam zij de lezers mee in dit avontuur. Als de Groezelaar prikkelt en ontwikkelt zij alle zintuigen op een groene wijze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.