Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweeg je blij! Tips om meer te bewegen met jonge kinderen

Ruim honderd kinderopvang- en gastouderlocaties ontvangen een Beweeg je Blij!-pakket. Beweeg je blij! is een project van GGD Friesland dat gastouders en pedagogisch medewerkers helpt om (nog) meer te bewegen met jonge kinderen. Deelnemende locaties krijgen in 2022 vier keer een beweegpakket met inspiratie en materialen om op een leuke en laagdrempelige manier met de 0- tot 4-jarigen te bewegen.
Lenneke Gentle
AdobeStock

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om kinderen van één tot en met drie jaar per dag minimaal 180 minuten te laten bewegen, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. GGD Friesland hoopt via de kinderopvang te bereiken dat kinderen meer gaan bewegen. Om medewerkers in de kinderopvang te voorzien van tips hóe ze die beweging kunnen stimuleren, zijn de beweegpakketten ontwikkeld. 

Elk pakket heeft een ander thema. Daarbij zijn ook materialen meegeleverd die nodig zijn voor beweegspelletjes. Het eerste pakket, dat eerder deze maand tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd werd verstuurd, had bijvoorbeeld het thema ‘wandelen’: hoe maak je wandelen leuk? En wat kun je onderweg allemaal doen?

Voorbeeldrol

Mariëlle Bleeker, programmaleider bij GGD Friesland: ‘Het is voor kinderen ontzettend belangrijk om al jong veel te bewegen. Met een gezonde leefstijl wordt een kind fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust voor de toekomst. Het is daarbij essentieel dat bewegen leuk is voor de kinderen. Het is fantastisch om te zien dat de kinderopvang hier graag aan meewerkt, want pedagogisch medewerkers en gastouders spelen een voorbeeldrol in het samen spelen en bewegen.’

Beweeg je blij! is een initiatief van het programma Nuchter over Gewicht in samenwerking met Sport Fryslân, GGD Fryslân, Gastouderbureau Tiskidz, Kinderopvang Friesland en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Stichting De Friesland steunt Beweeg je blij! met een financiële bijdrage.

Aanmelden voor een beweegpakket is helaas niet meer mogelijk. Wel kunnen niet-deelnemende organisaties hier inspiratie opdoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.