Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bereik peuters moet naar 100 procent groeien

Gemeenten krijgen sinds 2016 extra geld om alle peuters te benaderen voor een plek in een voorschoolse voorziening. De afspraak tussen Rijk en gemeenten is dat in 2021 alle peuters gebruik maken van zo’n voorziening. De VNG gaat vanaf dit jaar monitoren of dit gemeenten lukt.
Bereik-peuters.jpg
In 2019 moet het aantal peuters dat geen gebruik maakt van een voorschoolse voorziening gehalveerd zijn en twee jaar later moet het bereik 100 procent zijn. - Foto: iStock

Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. Niet alle peuters vallen automatisch in één van de twee financiële stromingen voor kinderopvang of voorschoolse opvang. Kinderen van werkende ouders kunnen met kinderopvangtoeslag gebruikmaken van kinderopvang. Kinderen met een (taal)achterstand kunnen met VVE-subsidie naar een voorschoolse voorziening. Daar tussenin zit een groep peuters waar bijvoorbeeld één ouder van werkt (kostwinnersgezinnen) en die geen risico op achterstanden lopen. Minister Asscher heeft voor deze groep peuters 60 miljoen euro toegezegd. Te beginnen met 10 miljoen euro vanaf 2016 en oplopend tot 60 miljoen in 2021.

Opdracht gemeenten

Gemeenten hebben een stimuleringsopdracht meegekregen van het Rijk voor een zo hoog mogelijk bereik. In 2019 moet het aantal peuters dat geen gebruik maakt van een voorschoolse voorziening gehalveerd zijn en twee jaar later moeten alle peuters naar een voorschoolse voorziening gaan of hiervoor een aanbod hebben gekregen.

Gemeenten kregen vanaf mei 2016 extra geld om opvang voor peuters die nu nog geen recht op kinderopvangtoeslag of VVE-subsidie mogelijk te maken. Hoe wordt dit bedrag over gemeenten verdeeld? Lees meer

Peuters bereiken

De VNG monitort om de twee jaar of gemeenten op koers liggen voor deze doelstellingen. Dit begint dit jaar. Een onderzoeksbureau voert het onderzoek uit. De monitor moet in beeld brengen welke inspanningen gemeenten hebben geleverd om een aanbod te doen aan ouders met peuters die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en die geen gebruik maken van een voorschoolse voorziening. Als een groep niet bereikt is, moet een gemeente onderbouwen waarom dit niet gelukt is of waarom deze groep (nog) niet naar een voorschoolse voorziening gaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.