Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Baby’s kennen de betekenis van woorden

Baby's

Baby’s van zes maanden blijken in staat de betekenis van woorden te begrijpen. Dit concluderen onderzoekers van de University of Pennsylvania. Door oogbewegingen en hersengolven te meten van proefpersoontjes tussen de zes en negen maanden oud werd duidelijk dat de baby’s de juiste afbeeldingen koppelden aan gesproken woorden.

Stap verder
‘Absoluut interessant’ noemt Titia Benders, taalwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, in de Volkskrant de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek. Het onderzoek gaat een stap verder dan eerdere onderzoeksresultaten die aantoonden dat baby’s vertrouwd raken met woorden die ze om hen heen horen. Uit het huidige onderzoek blijkt dat baby’s de betekenis van de woorden begrijpen.

‘Kijk naar de banaan’
Voor het onderzoek kregen de baby’s sensoren op hun hoofd terwijl ze op de schoot van hun moeder of vader naar een beeldscherm keken. Hierop verschenen steeds twee afbeeldingen. De ouder kreeg een blinddoek voor zodat ze hun kind niet konden beïnvloeden. Via een koptelefoon hoorden ouders wat zij hun kind moesten opdragen, bijvoorbeeld ‘Kijk naar de banaan’, ‘kijk naar de mond’. Uit de sensoren bleek dat baby’s opvallend vaak naar de juiste afbeelding keken. Zelfs als de kleintjes complexere afbeeldingen zagen, bijvoorbeeld van een tafel met verschillende soorten eten en drinken, keken ze vaak naar het type voedsel dat hun ouders noemden.

Uit het plaatjesboek
Titia Benders is onder de indruk omdat de getoonde afbeeldingen zeer divers waren. Zo kregen de baby’s drie verschillende bananen te zien, maar herkenden ze de afbeeldingen toch alle drie als banaan. ‘Een banaan is niet alleen de banaan uit het plaatjesboek thuis, maar ook alle gele vormen die daarop lijken’, aldus Bender.

Bron: Volkskrant
Foto: ANP

1 REACTIE

  1. Onze dochter is nu bijna 1 jaar, maar wat hierboven staat, heb ik allang bevestigd gezien. En niet alleen dat, ze begrijpt veel meer dingen. Ik werk nu met hele jonge kinderen en heb een advies, namelijk om ze niet te onderschatten! Het enige wat ze vaak nog niet kunnen is adequaat reageren op wat we zeggen, maar dat zegt niks over het begrijpen ervan. Leuk onderzoek, in Nederland (Utrecht) willen ze ook zo´n onderzoek doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.