Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Asscher ziet nog steeds groei van kinderopvanglocaties

Asscher

Minister Asscher van Sociale Zaken maakt zich vooralsnog geen grote zorgen om de daling van de werkgelegenheid in de kinderopvangsector. Hij ziet nog steeds dat het aantal vestigingen in de dagopvang en de buitenschoolse opvang groeit. Dat is volgens hem ook één van de redenen dat het aantal faillissementen is gestegen.

De antwoorden van Asscher komen na Kamervragen van Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. Ze stelde de minister vragen naar aanleiding van de berichtgeving over de opvallende stijging van het aantal faillissementen in de kinderopvansgector.

Stabiel beeld
Asscher ontkent niet dat er flink op de kinderopvang bezuinigd wordt. Hij vindt het belangrijk dat de kinderopvang voor ouders die werken betaalbaar blijft. Toch ziet hij vooralsnog geen reden voor paniek. ‘De meest recente cijfers over de arbeidsparticipatie van vaders en moeders met jonge kinderen laten een stabiel beeld zien. Ik heb daarom op dit moment geen reden om aan te nemen dat ouders niet meer kunnen blijven of gaan werken.’

Analyse in het tweede kwartaal
Hij verwijst naar de cijfers van het ministerie waaruit blijkt dat de totale bezuinigingen in 2012 en 2013 gepaard gaan met een daling van de arbeidsparticipatie van 0,1 procent. Asscher verwacht wel dat de economische situatie invloed heeft op het gebruik van kinderopvang. In het tweede kwartaal van 2013 stuurt Asscher een analyse naar de Kamer over het structurele of incidentele karakter van de daling in het gebruik van kinderopvang.

Bron: Rijksoverheid.nl
ANP Photo, Olaf Kraak

8 REACTIES

 1. Politiek Den Haag beschikt schijnbaar weer eens over andere cijfers dan de complete professionele werkkring in de rest van Nederland. Daarnaast hanteren ze regelmatig de verkkerde cijfers, als hen dat schikt. Wat zegt het aantal lokaties nou weer bij een daling van de werkgelegenheid van 10-15% in de kinderopvang…?Dit zijn geen geheime cijfers, dus waarom de onlogische keuze om cijfermatige groei cq werkgelegenheid binnen de branche uit te drukken in aantallen locaties?

 2. Lees alle reacties
 3. Sharon Dijkstra en Henk Kamp zijn alweer met andere gewichtige zaken bezig. Óók zij keken totaal wereldvreemd naar onze in drijfzand geraakte branche! Nu is Lodewijkje Assher aan de beurt, en weer ’t zelfde verhaal. Besturen deze bestuurders wel…..

 4. Asscher doet hetzelfde als Kamp. De oogkleppen op en proberen een analyse te maken uit standaard cijfers. Ik zie steeds meer kinderopvang verdwijnen. Onze concurrenten hebben het ook zwaar en ik hoor ook veel ouders die hun banen kwijtraken, dat betekent dat deze mensen voorlopig geen opvang nodig hebben. Nee Asscher snapt het ook nog niet en meer regels voor de kinderopvang zal daarom nog meer sluitingen te weeg brengen. Ik hoop dat men in den haag een keer wakker wordt en het belang van kinderopvang in gaat zien.

 5. Tot verleden jaar zomer ontving ik nog wel eens een uitnodiging van een
  collega voor een opening. De laatste tijd zie ik alleen maar berichten over
  sluiting van vestigingen, en degene die vernieuwd worden zaten al lang in de planning. Door de enorme regeldruk mijnheer de minister duurt het namelijk
  ruim één jaar voordat een locatie gerealiseerd is.
  De minister van sociale zaken ziet een daling in de werkgelegenheid in de kinderopvang, een geroeid aantal faillissementen en flinke bezuinigingen,
  maar er is niets aan de hand hoor. De arbeidsparticipatie loop maar een klein
  beetje terug dus niets aan de hand. Maar mijnheer de minister veel ouders kunnen door de enorme koopkracht vermindering domweg niet stoppen met werken. En zoeken naar andere oplossingen voor de opvang van hun kinderen.
  Dit kabinet pakt Nederland zijn elementaire zekerheden af: inkomen, huisvesting en zorg. Sociaal is dit struisvolgel gedrag zeker niet

 6. Sluit mij geheel aan bij de heer de Booij. Typische struisvogelpolitiek van Assher.
  Voorbeeld: wanneer de industrie in regio Eindhoven booming is, gaat het ministerie van EZ er toch ook niet vanuit dat dat dit landelijk dekkend is. Waarom doet OCW dit dan wel? Getuigd ervan dat dit ministerie absoluut nul realiteitszin heeft omtrent de branche kinderopvang. Een gemiste kans.

 7. Het aantal vestigingen zegt niets over de bezetting van die vestigingen. Voor de effectieve werkgelegenheid is dat bepalend,niet het aantal locaties. Dat het aantal locaties nog groeit zegt iets over de groeiambities en groeiverwachtingen die ondernemers (bestaande en startende) enkele jaren gelden nog hadden. Nog even en de kinderopvang heeft een parallel met de kantorenmarkt. Lege, of grotendeels lege, gebouwen. Wie het zich kan veroorloven houdt die capaciteit aan in de hoop dat collega’s omvallen en de resterende vraag naar hen toevloeit. In de tussentijd wordt het verlies genomen. Aanbieders melden capaciteitsreductie liever niet vanwege legeskosten maar vooral imagoschade. Wie brengt zijn kind naar een opvang die op omvallen staat?
  Vrijwel alle kinderopvangaanbieders hebben hun personeelsbestand fors ingekrompen. Eerst door het niet verlengen van tijdelijke contracten, daarna door het verhogen van het aantal oproepcontracten. En wie onvoldoende tijdelijke contracten had vroeg collectief ontslag aan.
  Het capaciteitsprobleem van de kinderopvang is gelaagd.
  Ja, er worden nog steeds nieuwe locaties geopend. Ja er is vraaguitval die in de gebieden met oplopende werkeloosheid en lage lonen kan oplopen tot 50%. Ja, ook de verlaging van de kinderopvangtoeslag leidt tot afname kinderopvang. Veel deeltijdopzeggingen.
  Aanbieders die voldoende massa hebben of een nichemarkt overleven deze crisis ook wel.
  De minister ontkent de bezuinigingen niet, maar heeft hij ook voldoende inzicht in de effecten op lokaal niveau? En zijn die ook acceptabel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.