Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asscher wil twee dagdelen kinderopvang voor alle peuters

Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, is achter de schermen bezig om twee dagdelen kinderopvang voor alle peuters in Nederland te realiseren. Dit zou gefinancierd worden met een kinderopvangtoeslag. Dat is te lezen in een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan minister Asscher. De VNG is niet gelukkig met de manier waarop Asscher deze nieuwe formule vormgeeft.
Asscher wil twee dagdelen kinderopvang voor alle peuters
Foto: ANP Photo

Nog voor de zomer wil minister Asscher aan de kamer presenteren hoe de financiering van dit stelsel gerealiseerd moet worden. In het regeerakkoord staat dat de PvdA en de VVD de financiering van het peuterspeelzaalwerk onder gaan brengen in de Wet kinderopvang. Juist op dit punt heeft de VNG kritiek. De VNG kwam ter ore dat minister Asscher de verantwoordelijkheid voor VVE bij gemeenten weg wil halen. Dat zou ook betekenen dat gemeenten een deel van hun budget moeten inleveren.

Autonome taak

De VNG wijst de minister er in haar brief op dat het peuterspeelzaalwerk geen wettelijke taak van de gemeente is, maar een autonome taak. Deze taak valt dan ook niet weg. Van een vermindering van eigen middelen is wat de VNG betreft dan ook geen enkele sprake.

Samenwerken

‘Wat betreft de beleidscontinuïteit dreigt u een zeer onlogische stap te nemen’ aldus de VNG. ‘In veel gemeenten werken de kinderopvang en de peuterspeelzalen en vaak ook de basisscholen nu nauw met elkaar samen. Er is een duidelijke trend ingezet van integratie van kinderopvang en peuterspeelzalen.’ De VNG ziet juist, dat doordat zij doelgroepplaatsen bij de kinderopvang opkoopt, zij een vinger in de pap houdt in de kwaliteit van de kinderopvang.

Integrale Kindcentra

VNG formuleert in de brief zes risico’s voor als de plannen van Asscher doorgaan. Te beginnen met het verdwijnen van de regierol van gemeenten in het ontwikkelen van integrale kindcentra. ‘Kinderen en ouders worden dan afhankelijk van de bereidheid van kinderopvangondernemers om te investeren in integrale voorzieningen.’ De VNG voorziet vooral problemen in wijken met een meer sociaal-economisch zwakke populatie.

Commerciële tarieven

Daar waar gemeenten nu nog maatschappelijke tarieven hanteren voor peuterspeelzalen, zal dat straks niet meer mogelijk zijn, omdat er anders sprake is van een verstoring van de marktwerking. Gemeenten zullen dan commerciële huurtarieven moeten vragen.

Rendabel

De angst is, dat het voor gemeenten ondoenlijk wordt om toe te zien op het aanbod en de kwaliteit van VVE voor peuters. Zij worden afhankelijk van de bereidheid van kinderopvangorganisaties om VVE-plekken te reserveren. De VNG is bang dat ondernemers hierin een andere afweging maken als blijkt dat een VVE-groep niet zo rendabel is als gedacht. Ook maakt de VNG zich zorgen om een toename van segregatie en het feit dat de bureaucratische procedure van het aanvragen van kinderopvangtoeslag voor sommige ouders van doelgroepkinderen belemmerend kan werken.

Om tafel

De VNG dringt er dan ook op aan om met elkaar om de tafel te gaan, om zo de toekomst van VVE en peuteropvang te bespreken. Minister Asscher wil liever pas met de VNG en andere partijen om de tafel nadat hij zijn plannen in een brief aan de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt.

Lees de brief van de VNG

1 REACTIE

  1. Hoera! Kinderopvang wordt een heel klein beetje een basisvoorziening. Of toch niet? We hebben het over ‘2 dagdelen recht op peuteropvang’ voor alle kinderen vanaf neem ik aan 2,5 jaar? Ongeacht of de ouder(s) werken of niet werken? Met voor ouders een inkomensafhankelijke bijdrage? Twee dagdelen van 2,5 uur of van 5,5 uur? De VNG heeft absoluut een punt als ze de tegenspraak constateert dat de jeugdzorg richting gemeenten gaat terwijl de middelen voor de peuteropvang bij de gemeenten weggehaald worden. Het zou nog beter zijn , in elk geval volgens de G4, als er een omgekeerde beweging gemaakt werd en geld voor de kinderopvang weer naar de Gemeenten zou gaan. Want wie betaalt bepaalt immers? Voor integraal jeugd- en onderwijsbeleid lijkt me dat géén onlogisch standpunt. Laat de gemeenten maar VVE inkopen bij kinderopvangorganiaties die bereid en in staat zijn dat te leveren.
    De Minister moet er niet van opkijken als straks blijkt dat vooral de hoge inkomens van deze move gaan profiteren. Want die weten de weg wel te vinden en kunnen die inkomensafhankelijke bijdrage wel opbrengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.