Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher vindt uitkeren bonussen ‘laakbaar’

Minister Asscher keurt het uitkeren van een bonus aan topbestuurders, vlak voor een faillissement, af. Dit zegt hij op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel over de bonussen die zijn uitgekeerd bij het failliete Estro. Asscher verwijst naar de mogelijkheden om de onrechtmatig uitgekeerde bonussen terug te vorderen via de rechter.
Asscher vindt uitkeren bonussen 'laakbaar'
Foto: ANP Xtra

Het onderzoek naar de rechtmatigheid van het uitkeren van de bonussen aan bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels ligt in handen van de curator, Wouter Jongepier. Hij verwacht op 1 december met een uitslag te komen, meldt minister Asscher in zijn antwoord aan Yücel. Asscher wil zelf de Kamer ook nog informeren over de afwikkeling van het faillissement. Dit verwacht hij nog voor het Algemeen Overleg Kinderopvang, dat op 24 september gepland staat, te doen.

In totaal gaat het om 33 duizend euro aan bonusgeld dat is uitgekeerd aan financieel directeur Kris Geysels en 41 duizend en later nog eens 25 duizend euro voor bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait. Toch werd Estro afgelopen juli officieel failliet verklaard met als gevolg dat duizend medewerkers zonder ontslagvergoeding op straat kwamen te staan. Een pijnlijk contrast. Lees meer

Schuldeisers

Als blijkt dat de bonussen inderdaad onrechtmatig zijn uitgekeerd aan de bestuurders, kan curator Jongepier het bedrag terugvorderen. Estro heeft nog aardig wat schuldeisers die op geld zitten te wachten. Eerder al reageerde minister Asscher op het faillissement van Estro. Hij heeft geen kritiek op wat Jongepier in zijn faillissementsverslag heeft geschreven over de keuzes die gemaakt zijn. Ook denkt hij dat het met de arbeidsvoorwaarden van de overgenomen Estro-medewerkers door Smallsteps wel goed zit. Hierover is telefonisch contact geweest met Smallsteps.

Private investeerders

Asscher is geen tegenstander van private investeerders in de kinderopvang, omdat zij hebben aangetoond ook goede kwaliteit kinderopvang te kunnen bieden. De minister denkt wel dat dit soort constructies in de toekomst minder vaak zullen voorkomen omdat er in het belastingplan 2012 maatregelen zijn getroffen om overnameholdingconstructies fiscaal gezien minder aantrekkelijk te maken. Asscher vindt Estro wel een uitzondering op andere investeerders in de kinderopvang, omdat de onderneming een aantal keren van eigenaar is gewisseld, waarbij verschillende investeerders zich met grote financiële verliezen hebben moeten terugtrekken.

‘Als blijkt dat de bonussen zijn uitgekeerd toen het faillissement al aanstaande was, kan het zijn dat die namens de boedel worden teruggevorderd’, zegt curator Jongepier. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.