Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher verwacht minder private investeerders

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is overtuigd dat er een oplossing komt rondom het faillissement bij Estro. Hij verwacht dat constructies met private investeerders in de toekomst minder vaak zullen voorkomen. Ook is Asscher hoopvol dat er op korte termijn een oplossing komt voor de locaties die nog niet worden overgenomen. Asscher schreef dit woensdag aan de Tweede Kamer.
Asscher verwacht minder private investeerders
Foto: ANP

De Tweede Kamer maakte zich kort na het faillissement van Estro ongerust over de gebeurtenissen. ‘In het belastingplan 2012 zijn maatregelen getroffen om overnameholdingconstructies fiscaal minder aantrekkelijk te maken. Ik verwacht dat dit soort constructies in de toekomst minder vaak zullen voorkomen,’ schrijft Asscher in de brief aan de Tweede Kamer. ‘De door de rechtbank aangewezen curator heeft aangegeven dat hij het tot zijn reguliere taak rekent een onderzoek te doen naar de oorzaken van het huidige faillissement’. Asscher belooft de Kamer hierover op de hoogte te houden.

Extra geld

Asscher schrijft dat de afgelopen tijd diverse kinderopvangorganisaties failliet zijn gegaan. Het gaat hierbij zowel om profit- als om non-profit organisaties. ‘In veel van deze gevallen werd het grootste deel van de vestigingen overgenomen en werd een aantal niet-rendabele locaties gesloten’. Volgens de minister hebben deze faillissementen niet alleen te maken met bezuinigingen in de kinderopvang, maar ook met de economische crisis. Hij benadrukt dat er in 2014, na jaren van bezuinigingen, extra geld naar kinderopvangtoeslag is gegaan. ‘Ik zie het nu als de voornaamste taak van het kabinet om te zorgen voor stabiliteit in de sector. De sector zelf moet er ook voor zorgen dat ze er weer bovenop komt. ‘

De overheid heeft volgens Asscher verschillende taken in het Estro-faillissement. Wij hebben ze op een rij gezet. Lees meer >>

Onzekere tijd

De minister erkent dat er voor ouders en medewerkers van Estro-vestiging die nog niet overgenomen is een ‘onzekere tijd aanbreekt’. Het Britse Smallsteps neemt twee derde van de vestigingen over. ‘Smallsteps en de curator dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid dat alle vestigingen in ieder geval tot eind juli open blijven. Dit geeft de curator, ouders en medewerkers de tijd om naar een oplossing te zoeken,’ schrijft de minister.

Dalende bezetting

Asscher heeft goede hoop dat de 102 vestigingen waarover nog onzekerheid bestaat ook na eind juli door kunnen gaan. Dit blijkt uit contact dat het ministerie met de door de rechtbank aangestelde curator heeft. ‘Verschillende organisaties hebben zich al bij de curator gemeld met hun belangstelling voor overnames. Daarbij komt dat het merendeel van de locaties dat niet meegaat, gevestigd is in een gemeente waar voldoende alternatieven aan opvang zijn.’ Deze concurrenten staan volgens de minister door een dalende bezetting te springen om nieuwe ouders en kinderen te verwelkomen.

Maatschappelijke kinderopvangondernemers hebben ook interesse in de failliete Estro-dagverblijven en bso’s. Met de oprichting van het consortium van maatschappelijke kinderopvangorganisaties hoopt een groep maatschappelijke ondernemers de overgebleven locaties te kunnen inlijven. Lees meer >>

Overname Smallsteps

‘Gelukkig lijkt er voor het grootste deel van de kinderen en personeelsleden niet veel te veranderen,’ schrijft Asscher verder in de brief. Hij benadrukt dat ongeveer twee derde van de vestigingen onder de naam Smallsteps verdergaat. De rechter-commissaris die bij het faillissement betrokken is, heeft hierover zijn akkoord gegeven. Dit betekent volgens de minister dat voor circa 26.000 kinderen de opvang kan worden voortgezet. Dit is 85 procent van de kinderen die op een Estro-opvang zit. Ook voor de medewerkers ziet de overname er gunstig uit. 2600 van de in totaal 3600 medewerkers zullen ook overgaan naar Smallsteps.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo’n dertig jaar actief is in de kinderopvang. Deze Britse organisatie neemt tweederde van de locaties en de medewerkers over. Lees meer >>

Lees de brief hier:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.