Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asscher: Minder werkende ouders door economische recessie

Het aandeel van jonge ouders op de arbeidsmarkt is gedaald. Volgens minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher is nog niet te zeggen of de bezuinigingen op de kinderopvang hierop van invloed zijn geweest. In de Volkskrant zegt een woordvoerder dat Asscher de dalende cijfers vooral wijt aan de economische recessie.
Asscher: Minder werkende ouders door economische recessie
Foto: ANP Photo

‘De daling lijkt te passen in het algemene beeld van oplopende werkloosheid. Om die aan te pakken, zijn afspraken gemaakt in het sociaal akkoord’, aldus de woordvoerder in de krant. Asscher had de cijfers van het eerste kwartaal van 2013 opgevraagd naar aanleiding van de vraaguitval in de kinderopvang die het eerste kwartaal van 2013 tien procent bedroeg.

Bezuinigingen kinderopvang

De cijfers laten bij mannen en vrouwen over het algemeen een daling zien. Maar deze is het sterkst in de leeftijdscategorie 25 tot en met 35 jaar. Ook andere leeftijdscategorieën leveren in. De Volkskrant schrijft dat de daling van de arbeidsparticipatie vooral samen lijkt te hangen met de oplopende werkloosheid en dat de bezuinigingen op de kinderopvang geen duidelijk effect hebben gehad op de positie van jonge ouders op de arbeidsmarkt.

Oppositie

Daar denken de oppositiepartijen anders over. Pieter Heerma van het CDA vindt het vreemd dat Lodewijk Asscher in zijn brief met geen woord rept over het verband tussen de bezuinigingen op de kinderopvang en de dalende arbeidsparticipatie van jonge ouders. Ook D66 vindt de klap bij jonge ouders wel heel fors.

Lees meer over de dalende arbeidspartipatie van jonge ouders.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.