Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher herhaalt oproep misstanden te melden

Opnieuw vraagt minister Lodewijk Asscher medewerkers in de kinderopvang om misstanden met betrekking tot de leidster-kindratio bij de inspectie te melden. Dit deed hij voor de zomer ook al een keer. Dit keer beantwoordt Asscher vragen van Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP die hij stelde na verontrustende verhalen van pedagogisch medewerkers.
ANP Photo

Onlangs deden een aantal pedagogisch medewerkers anoniem een boekje open in het tv-programma Kassa. Het zou regelmatig voorkomen dat ze, tegen de regels in, alleen op de groep stonden of dat ze bewust moesten sjoemelen met cijfers. De uitzending van het consumentenprogramma Kassa leidde tot veel reacties. Sommigen herkenden zich er in. Anderen vonden het onterecht dat de medewerkers klaagden over de sector terwijl die al zo onder druk staat. Abvakabo hield tegelijkertijd een enquête onder 2200 medewerkers. Hierin gaf 76 procent aan zich zorgen te maken over de kwaliteit.

Met hart en ziel

Medewerkers hebben ondersteunende functies om hen heen de afgelopen jaren afgebroken zien worden. Lex Staal sprak eerder uit dat kinderopvangmedewerkers, die met hart en ziel in de kinderopvang werken, merken dat wat ze graag willen doen steeds minder lukt. Asscher zegt hierin geen landelijk beeld te herkennen. Wel onderkent hij dat ondernemers in deze tijd genoodzaakt zijn om op de kosten te letten. ‘Maar zij moeten te allen tijde aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoen,’ aldus de minister.

Sjoemelen met gegevens

Asscher heeft er vertrouwen in dat de GGD een redelijk beeld heeft van de misstanden in de sector. Toch is het logisch dat de GGD niet alles kan zien. Zeker als er gesjoemeld wordt met administratieve gegevens, wordt het voor de GGD lastig om een verkeerde leidster-kindratio te ontdekken. Asscher vindt dat ‘pedagogisch medewerkers ook vanuit hun professie een eigen verantwoordelijkheid hebben om overtredingen te melden bij de GGD.’ Dit kan ook anoniem.

Lees hier andere antwoorden van de minister op vragen van Paul Ulenbelt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.