Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher heeft weinig kritiek op overname Triodus

Ondanks kritische vragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius over de overname van Triodus Kinderopvang door de SWKGroep, ziet minister Asscher weinig beren op de weg. De minister van Sociale Zaken vindt de continuïteit voor ouders, kinderen en een groot deel van de medewerkers juist wenselijk. Later volgt een verslag van de curator waarin hij meer vertelt over de pre-pack-constructie.
Asscher heeft weinig kritiek op overname Triodus
Foto: ANP

Siderius maakte zich vooral zorgen over alweer een pre-pack-constructie in de kinderopvang. De overname van Estro door moedermaatschappij H.I.G. Capital ging volgens eenzelfde constructie. Nota bene de SWKGroep beweerde toen buitenspel te zijn gezet in de onderhandelingen. Siderius begreep dat er ook nu meer partijen interesse hadden in een overname van Triodus. Zij wilde van minister Asscher weten of de pre-pack-overname van Triodus andere partijen heeft benadeeld en onder welke voorwaarden de pre-pack-deal gesloten was.

Ondanks hun interesse in een substantieel deel van de Estro-locaties, bleven twee grote Nederlandse kinderopvangorganisaties met lege handen achter. De buitenlandse organisatie Smallsteps ging er met 250 locaties vandoor. Lees meer

Werknemers bij faillissement

Inhoudelijk kan minister Asscher daarover nog niet zoveel zeggen omdat het rapport van de curator over de pre-pack-overname binnenkort pas beschikbaar is. Hierin legt hij verantwoording af over de pre-pack periode. In een eerder overleg beloofde minister Asscher onderzoek te zullen doen naar de positie van werknemers in een faillissement. Hij verwacht hierover in het voorjaar meer informatie te kunnen geven.

Winstoogmerk

Asscher stelt dat er geen sprake was van een overname-holdingconstructie. Eerder zei de minister dat dit soort constructies minder vaak zouden voorkomen, omdat er in het belastingplan 2012 maatregelen zijn genomen. Siderius legde het verband tussen deze uitspraak en de overname van Triodus, maar dat is volgens minister Asscher niet terecht. Wat de overname van Triodus door SWKGroep anders maakt dan die van Estro, is dat het gaat om twee organisaties zonder winstoogmerk. De opbrengst van de verkoop is ten goede gekomen aan de boedel van de failiet verklaarde stichting Triodus en wordt verdeeld onder de schuldeisers in het faillissement.

Veel pedagogisch medewerkers van de failliet verklaarde kinderopvangorganisatie Triodus (Den Haag) kunnen opgelucht ademhalen. 80 procent van de pedagogisch medewerkers behoudt zijn of haar baan na de overname van de SWKGroep. Lees meer

Continuïteit

Siderius maakt zich duidelijk zorgen om de overnames in de kinderopvang en wat dat betekent voor de gewenste kleinschaligheid van de kinderopvangbranche. Maar Asscher deelt die zorgen niet. ‘Ik vind het niet vreemd dat in deze tijden van economische tegenwind de sector consolideert en naar nieuwe oplossingen en organisatievormen zoekt, om zo de continuïteit van de dienstverlening aan ouders en kinderen te kunnen borgen’, aldus de minister in zijn beantwoording. Hij vindt het wenselijk dat er sprake is van continuïteit en dat ouders en kinderen niet van de één op de andere dag voor een dichte deur kwamen te staan.

Lees hier de Kamervragen en -antwoorden van minister Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.