Asscher beantwoordt hiermee vragen van de Kamerleden Keklik Yücel en Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij vernamen uit de media dat de door Smallsteps overgenomen medewerkers in sommige gevallen genoegen moeten nemen met slechtere arbeidsvoorwaarden dan ze bij Estro hadden. Ook zouden vaste, oudere krachten en zwangere medewerkers zijn ontslagen en vervangen worden door jonge flexkrachten. Vooral de FNV meldt deze misstanden naar aanleiding van signalen.
Leeftijdsopbouw
Smallsteps ontkent deze aantijgingen. Alle 2600 overgenomen medewerkers hebben ongewijzigde arbeidsvoorwaarden. Hun brutoloon, inschaling, periodiektoekenning en arbeidsuren zijn niet veranderd. Smallsteps ontkent ook dat oudere krachten systematisch worden ontslagen en vervangen worden door flexkrachten. ‘Er is gekozen voor een evenwichtige leeftijdsopbouw en Smallsteps geeft daarbij aan dat de leeftijdsopbouw en aantal dienstjaren van medewerkers binnen Smallsteps niet erg verschilt van hoe het er bij Estro uitzag’, antwoordt Asscher. Hij ziet dan ook geen aanleiding om Smallsteps hier verder over te bevragen.
Rechtszaak
Als een organisatie failliet gaat, mag de overnemende partij in principe een contract aanbieden met andere arbeidsvoorwaarden, zolang die passen binnen de wettelijke eisen en de cao kinderopvang. Is er sprake van ‘overgang van onderneming’ dan gelden er andere regels. De overnemende partij is dan verplicht om alle medewerkers over te nemen. Dat is wat FNV via een rechtszaak hoopt te bedingen en Asscher wacht af wat de rechter in dit geval oordeelt.

Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV ziet voldoende aanknopingspunten om een rechtszaak tegen Smallsteps aan te spannen. De bond vindt dat het flitsfaillissement in werkelijkheid een goed voorbereide overname is en dat er dus eigenlijk sprake is van ‘overgang van onderneming’. Lees meer
Vast contract
Minister Asscher legt in zijn beantwoording uit dat de Hoge Raad bepaalt of de nieuwe werkgever gezien moet worden als ‘opvolgend werkgever’. In dat geval moet de nieuwe werkgever de overgenomen medewerkers gelijke arbeidsvoorwaarden bieden als zij bij de oude werkgever gewend was. De opgebouwde jaren van een medewerker tellen dan mee. Als de werknemer langer dan 36 maanden in dienst is (inclusief de jaren bij de oude werkgever), heeft zij recht op een vast contract.
Opvolgend werkgever
Asscher somt de voorwaarden op die gelden voor het ‘opvolgende werkgeverschap’. ‘Er is sprake van opvolgend werkgeverschap als de nieuwe arbeidsovereenkomst dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist als de oude en als er een dusdanige band bestaat tussen de oude en nieuwe werkgever dat het oordeel over de geschiktheid van een medewerker door de oude werkgever ook kan worden toegerekend aan de nieuwe werkgever.’ Asscher laat in het midden of dit voor Smallsteps opgaat, maar het klinkt aannemelijk dat Smallsteps aan beide voorwaarden voldoet. Asscher meldt dat volgens zijn informatie de overgenomen medewerkers dezelfde arbeidsovereenkomst krijgen als die ze bij Estro hadden.

Er is onduidelijkheid ontstaan over het lot van zwangere medewerkers van Estro. Volgens Smallsteps zouden alle zwangere medewerkers zijn overgenomen, maar vakbond Abvakabo FNV krijgt veel meldingen van zwangere medewerkers die toch zijn ontslagen. Lees meer
En het is wel zo er wordt nu veel met 0 uurders gewerkt en ingezet voor ontslagen medewerkers smallsteps zijn dieven van velen hun portomonee
Nou de nieuwe voorwaarden zijn niet hetzelfde hoor. Asscher je wordt ik de boot genomen het is een wurgcontract
hahahaha…. ja wat hij dan gedacht dat men zou zeggen: ”nou meneer Asscher, we hebben inderdaad andere voorwaarden aangeboden, welke niet overeenstemmen met de CAO. Wij zijn inderdaad schuldig..”… hahahaha!