Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Andere benaming voor kinderopvang kan helpen bij personeelstekort’

'We zouden niet meer moeten spreken over kinderopvang, maar van kindontwikkeling', stelt Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO). Dat zou niet alleen terecht zijn voor de waardering van het vak, maar ook kunnen helpen om nieuw personeel aan te trekken.
kinderopvang kindontwikkeling
Fotolia

Winsemius, directeur van SVWO, was 20 juni te gast bij Goedemorgen Nederland op NPO1 en sprak over de problemen in de kinderopvangsector. ‘Kinderopvang is ooit ingezet als arbeidsmarktinstrument, om ouders meer te kunnen laten werken. Maar het is natuurlijk ook een pedagogisch ontwikkelinstrument. Daar mag meer focus op liggen’, zegt zij.

Meer dan opvang

‘Kinderen leren zo veel op het kinderdagverblijf. Taal, motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden, noem maar op. Door kinderopvang kindontwikkeling te noemen, ken je veel meer waarde toe aan de branche. Terechte waarde’, aldus Winsemius. ‘Kinderopvang is niet te vergelijken met iets als asielzoekersopvang of hondenopvang. Kinderopvang is zoveel meer dan opvang.’

Meer pedagogisch medewerkers

Een andere visie op de kinderopvang en een andere benaming zou volgens Winsemius ook kunnen helpen bij het aantrekken van meer pedagogisch medewerkers. ‘Als je beseft dat je met dit werk een hele grote bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van kinderen, maakt dat het vak leuker en aantrekkelijker’, zegt zij.

Economie

Winsemius ging in de uitzending in op de personeelstekorten in de kinderopvang, waardoor steeds meer groepen en organisaties kinderen noodgedwongen naar huis moeten sturen, contracten moeten ontbinden of kampen met lange wachtlijsten. De problemen in de sector hebben ook invloed op de economie, omdat ouders niet altijd meer het gewenste aantal uur kunnen werken door een gebrek aan kinderopvang. Winsemius zegt de inspanningen van de opvangsector voor nieuw personeel en behoud van personeel te zien, maar denkt ook aan versoepeling van bepaalde regels. Dat helpt kinderopvangorganisaties met personeelstekort ook daadwerkelijk, blijkt uit recent onderzoek van brancheorganisaties.

Ouders van kinderopvangorganisatie Ska willen naar de rechter stappen vanwege het verlies aan opvanguren door personeelstekorten. Lees hier meer over de juridische stappen die ze overwegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.