Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse kinderopvang sluit na wantoestanden, GGD: ‘Onverantwoorde dagopvang’

Huilende kinderen die langdurig worden genegeerd, een baby die contact wil maken met andere kinderen maar in een wipstoel met de rug naar de anderen wordt neergezet en ‘ijskoude’ ruimtes: kinderdagverblijf Het Droombos is gesloten na wantoestanden. ‘Het gaat niet over de hondenopvang, maar over je grootste goed’, zegt een moeder tegen Het Parool.
amsterdamse-kinderopvang-sluit-na-wantoestanden-ggd-onverantwoorde-dagopvang
motortion / stock.adobe.com

In een uitgebreid artikel beschrijft Het Parool de wantoestanden bij het Amsterdamse kinderdagverblijf. Het zijn situaties die je als lezer doen gruwelen. De Amsterdamse krant beschrijft ook dat medewerkers ouders aanraadden hun kinderen van de dagopvang weg te halen, omdat de kwaliteit achteruit holde nadat de dagopvang in 2020 van eigenaar wisselde.

Wantoestanden

In het GGD-rapport van februari 2023 staat: ‘Op meerdere momenten is tijdens het inspectiebezoek te zien dat kinderen lang huilen of jammeren, maar dat hier niet op wordt gereageerd.’ Ook zou de grond, waar baby’s op hun buik of met blote voeten lagen, ‘ijskoud’ aanvoelen. Volgens het protocol moest het 20 graden zijn in de ruimte, maar zag de GGD dat het 17,4 graden was. Vaste gezichten ontbreken, doordat er enkel met invalkrachten wordt gewerkt; vaste medewerkers namen na de overname één voor één ontslag. Het eetmoment zou rommelig en onrustig verlopen, meldt de GGD. Passende stoelen ontbreken, kinderen moeten wachten met eten, wat leidt tot huilen of jammeren en fruithappen werden door medewerkers voorbereid, zonder dat zij daarvoor na het verschonen van luiers hun handen wassen.

Exploitatieverbod

Conclusie: er is geen verantwoorde dagopvang. Eigenaar Robinson Kinderopvang kreeg een exploitatieverbod in het vooruitzicht, maar besloot zelf al de deuren van Het Droombos te sluiten.

Ook andere kinderdagverblijven van eigenaar Robinson Kinderopvang in regio Amsterdam liggen onder de loep. Zo dreigt sluiting voor De Vlindertuin, nadat deze locatie in december 2022 van de gemeente een zogenoemde ‘aanwijzing met waarschuwing exploitatieverbod’ kreeg. Robin Leemhuis, directeur Robinson Kinderopvang, wijt de problemen aan het landelijke personeelsgebrek en het volgens hem te strenge toezicht van de GGD.

Lees het volledige artikel met de reactie van Leemhuis op de website van Het Parool >> 

Grootschalig onderzoek Amsterdamse kinderopvang: ‘Het is crisis’

Veertig tot honderd weken wachten voor een plek in de kinderopvang, een tekort aan medewerkers bij ruim 70 procent van de locaties en camera’s op de groep omdat niet aan het vierogenprincipe kan worden voldaan: de Amsterdamse televisiezender AT5 deed onderzoek onder bijna vijftig kinderdagverblijven en de uitkomsten zijn allesbehalve optimistisch. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.