Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alliantie Kinderarmoede wil armoede in 2030 volledig uitbannen

Negentig partners waaronder het NJi en Sardes, ondertekenden vandaag een belofte om actief en concreet bij te dragen aan het tegengaan van kinderarmoede.  De organisaties zijn verenigd in de Alliantie Kinderarmoede. Niet eerder was er zo’n privaat maatschappelijk offensief tegen kinderarmoede in Nederland.
AdobeStock

In Nederland groeien 378.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat komt neer op één op de negen kinderen. In de praktijk betekent dit dat er bij deze kinderen thuis soms geen geld is voor eten en schoolspullen. Niet alleen dat, maar ook de stress die daarmee gepaard gaat heeft grote invloed op de gezondheid van kinderen. Er is daarnaast een reëel risico op sociale uitsluiting omdat deze kinderen soms vanwege financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De partijen die vandaag de belofte ondertekenden vinden dat dergelijke cijfers niet passen bij een welvarend land als Nederland. Zij willen de armoede onder kinderen dan ook volledig uitbannen. De belofte is dat kinderen in 2030 niet meer de dupe zijn van armoede en dat er geen gezinnen zijn die in armoede vervallen. Hiervoor nemen de partijen de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is de bedoeling dat organisaties hierin hun eigen aandeel pakken en impactvolle stappen zeten om kinderarmoede terug te brengen naar nul.

Monitoring

De concrete plannen zijn dat alle organisaties armoede signaleren, het bespreekbaar maken en samenwerking zoeken bij organisaties die dit kunnen oplossen. Verder zetten de organisaties zich in om de (gezondheids)gevolgen voor kinderen aan te pakken. Organisaties beloven om met dit doel actief samen te werken en goede voorbeelden te delen. Ieder jaar vindt een monitoring plaats naar de uitvoering en activiteiten.

Aangesloten partijen

Onder de organisaties die de belofte hebben ondertekend zijn dus het Nederlands Jeugdinstituut, Sardes maar ook politieke partijen, verschillende gemeenten, Stichting Kind & Voeding, BV Familie, Zwitszal, het Verwey-Jonger Instituut, GGD, NDC Mediagroep, Sociaal Werk Nederland, Lemniscaat, Hogeschool van Amsterdam en Jantje Beton.

Ervaringsdeskundigen

Tijdens de ondertekening van het convenant ging Laurentien van Oranje in dialoog met kinderen en ervaringsdeskundigen. Ook SER-voorzitter Mariëtte Hamer en kinderombudsman Margrite Kalverboer waren aanwezig. Mirjam Jobse, verpleegkundige specialist en afgestudeerd op de vroegsignalering van armoede, deelde haar kennis over het belang van preventie bij het voorkomen van de negatieve effecten die armoede op de ontwikkeling van kinderen kan hebben.

Kijk voor meer informatie op www.alliantiekinderarmoede.nl

Sinds 2017 trekt het kabinet jaarlijks honderd miljoen euro extra uit voor kinderen die opgroeien in armoede. Deze gelden worden deels besteed aan de beoogde voorzieningen in natura, blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de regeling. Toch zijn verbeteringen nodig, concludeerde staatssecretaris van Ark onlangs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.