Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alleen nog risicogestuurd toezicht in 2012

Alleen nog risicogestuurd toezicht in 2012

Intensiever toezicht waar dat nodig is, en minder toezicht waar dat mogelijk is. Met dit motto presenteerde GGD Nederland het nieuwe risicogestuurd toezichtsmodel voor de kinderopvang. In 2012 wordt ieder kinderdagverblijf, bso en gastouderbureaus minstens één keer per jaar gecontroleerd, maar de intensiteit verschilt per locatie.

Onaangekondigd
Doel hiervan is de aandacht van het toezicht vooral laten uitgaan naar locaties met een verhoogd risico op niet-naleving van de kwaliteitseisen. Tevens is het uitgangspunt dat alle inspecties onaangekondigd uitgevoerd worden, waarmee de inspecteur een realistischer beeld krijgt van de dagelijkse praktijk. Uitgangspunt bij risicogestuurde toezicht is dat er een verschuiving plaatsvindt van de toezichtslast, maar dat er (macro gezien) geen vermindering of verzwaring van de toezichtslast ontstaat.

Risicoprofiel
Van iedere locatie wordt straks een risicoprofiel opgesteld en naar aanleiding hiervan bepaalt de GGD-inspecteur hoe een locatie geínspecteerd moet worden. Er wordt gekeken naar de inspectiehistorie, maar ook naar andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn op de kwaliteit, zoals een groot personeelsverloop of klachten en signalen. De inspecteur let op verschillende indicatoren en egeft het risico voor de locatie aan in een kleur: groen, geel, oranje of rood.

Gastouders en peuterspeelzalen
Voor peuterspeelzalen is het risicogestuurd toezicht nog niet aan de orde. Er is immers geen inspectiehistorie aanwezig om het risico te kunnen bepalen. Ook voor gastouders is er geen risicoprofiel. Vanaf 2012 mogen gemeenten jaarlijks een selectie c.q. steekproef nemen van de gastouders, mits de selectie minimaal 5% van het totaal aantal gastouders in de gemeente bedraagt. Gastouderbureaus worden wel jaarlijks geïnspecteerd.

Lees meer over het risicogestuurde toezicht op vng.nl >>

Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.