Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo teleurgesteld in resultaten debat

De minister kwam met lege handen naar het debat kinderopvang waardoor er nauwelijks concrete resultaten kwamen uit het Kameroverleg van afgelopen woensdag. Dit concludeert vakbond Abvakabo FNV op haar website. Volgens bestuurder Ilse van der Weiden is dit 'een grote teleurstelling voor de werknemers in de sector'.
Bram van Ojik
Bram van Ojik

‘Het gaat immers niet goed met de kinderopvang. Nog steeds nemen ouders minder uren af, waardoor de werkgelegenheid terugloopt en veel pedagogisch medewerkers ontslagen zijn’ vervolgt Van der Weiden. Zij kijkt niet optimistisch naar de toekomst. De dalende trend lijkt door te zetten, getuige de laatste cijfers van het ministerie.

Meevaller herinvesteren

Volgens de Abvakabo is het jammer dat er tijdens het debat niets is gezegd over de veel te forse bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Alleen GroenLinks-lijsttrekker Bram van Ojik bracht de grote meevaller op de begroting ter sprake en vroeg of die opnieuw geïnvesteerd kon worden in de kinderopvang. Maar daar kwam minister Asscher niet meer op terug. ‘Het is zonde dat hier niets mee gedaan wordt’, vindt Van der Weiden.

Ouderparticipatiecrèches

Daar waar de vakbond hoopte op een stevig debat over het banenverlies, over de toekomst en wat nodig is voor de ontwikkeling van jonge kinderen, ging veel teveel aandacht uit naar de ouderparticipatiecrèches (opc’s). Van der Weiden: ‘Hiervan zijn er slechts zes in Nederland. Hoewel wij de opc’s een mooi initiatief vinden, vinden wij het niet vergelijkbaar met kinderopvangorganisaties waar professionals werken.’ Dat vindt minister Asscher ook niet. Hij blijft bij het standpunt dat opc’s alleen mogen voortbestaan zonder kinderopvangtoeslag.

Voor alle kinderen

De FNV blijft bij haar standpunt dat kinderopvang goed is voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen van werkende ouders. Zij pleit er, net als in hun brief die ook namens ouders en werkgevers naar de Kamer is verstuurd, voor dat kinderopvang toegankelijk wordt voor alle kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.