Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal combinatiefuncties groeit nog steeds

Combinatiefunctie

Vanaf 2008 tot nu zijn er 1364 formatieplaatsen gecreëerd voor combinatiefuncties in het onderwijs, brede scholen, de sport- en de cultuurbranche. Het doel is dat er eind 2012 2250 combinatiefuncties zijn gerealiseerd (ongeveer 1900 fte). Het loopt volgens schema concludeert de monitor Impuls brede scholen, sport en cultuur van de VNG.

Twee werkvelden
Combinatiefuncties zijn banen waarbij een werknemer in dienst is bij één werkgever, maar werkt voor twee of meer werkvelden. Vaak functioneert zo’n medewerker in de wijk of in een brede school. Gemeenten krijgen subsidie van de overheid om een combinatiefunctie te creëren. Per plek zou dit 50.000 euro kosten. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om 100, 80 of 60 procent van de norm te realiseren. In totaal zijn 308 gemeenten bezig met het ontwikkelen van combinatiefuncties. 81 procent van de gemeenten hebben de functionarissen al daadwerkelijk ingezet.

Buurtsportcoaches
De verdeling naar de sectoren is nog niet volgens de norm. Over het algemeen worden er meer functies in het basisonderwijs aangesteld en minder in het voortgezet onderwijs. Verder is cultuur populairder dan sport. Sinds dit jaar zijn er extra middelen beschikbaar om meer mensen aan het sporten te krijgen. Daarmee wordt het aantal combinatiefuncties voor sport/ buurtsportcoaches uitgebreid naar 2900 fte. Zij gaan aan de slag in het onderwijs, het welzijnswerk en in de kinderopvang.

Werkgevers
Cofinanciering van de combinatiefuncties verloopt nog vrij moeizaam. Veel gemeenten hadden in 2010 het voornemen om een derde partij te laten meebetalen, maar dit is in veel gevallen (nog) niet gebeurd. Ook veel verschil zit er in de keuze voor het werkgeverschap. Het is opvallend dat de laatste jaren welzijnsstichtingen meestal de werkgever zijn, waar dat in het begin nog bij de gemeenten of het basisonderwijs lag.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.