Duurzaamheid
Duurzame kinderopvang betekent ook duurzaam inkopen: hoe doe je dat?
Duurzaamheid is een thema dat voor veel kinderopvangorganisaties steeds belangrijker wordt. Dat uit zich bijvoorbeeld in aanpassingen aan het gebouw zoals zonnepanelen. Maar duurzaamheid is meer dan dat. Denk bijvoorbeeld eens aan duurzaam inkopen. Bij Partou Kinderopvang zijn ze hier heel bewust mee bezig. Hoe zorgen zij voor verantwoorde inkoop van producten die goed zijn voor mens én milieu?
Potjes op de babygroep: ‘Kinderen weer zindelijk rond anderhalf jaar’
Elianne Leeffers' zoons waren beiden snel zindelijk. Omdat ze iets duurzaams wilde doen, ontwikkelde ze een methode om peuters wel zes tot twaalf maanden eerder zindelijk te maken. Organisaties kunnen hiermee tot vijftig procent van de luier- en afvalkosten besparen. 'Het succes van deze aanpak zit in de samenwerking met ouders.’
Nu online! KinderopvangTotaal Management magazine nr. 2, 2025
Een overname, wat nu? Het aantal overnames in de kinderopvangsector stijgt. De redenen zijn bekend: te veel regels, veranderende wetgeving, personeelstekorten en aangescherpte kwaliteitsregels. Kleine ondernemers met vaak maar één locatie kunnen minder snel schakelen en zijn daardoor soms gedwongen om zich onder een grotere paraplu te scharen. Met een nieuw financieringssysteem voor kinderopvang in het vooruitzicht blijft het voorlopig nog complex voor ondernemers in de kinderopvang. We spraken met drie deskundigen over de do's en dont's bij overnames. Dit en meer interessante artikelen lees je in het aprilnummer van KinderopvangTotaal Management. Nu online!
Duurzaam inkopen met respect voor mens en milieu
Duurzame kinderopvang betekent ook duurzaam inkopen. Bij Partou Kinderopvang zijn ze hier heel bewust mee bezig. Hoe zorgen zij voor verantwoorde inkoop van producten die goed zijn voor mens én milieu?
Er is een nieuw Europees verbod op bisfenol-A, maar wat is het eigenlijk?
BPA kan in uiteenlopende plastic producten zitten en levert gezondheidsrisico’s op voor iedereen. In het bijzonder voor kinderen en zwangere vrouwen.
Binnenkort geen vochtige billendoekjes meer in de kinderopvang?
Billendoekjes zouden nog altijd te vaak door de wc worden gespoeld en zorgen daarmee voor grote schade aan het milieu. Tijd voor een verbod?
Hulp bij verduurzaming
Verduurzamen is nodig, maar kost geld. Martin van Osch, directeur van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, vertelt hoe kinderopvangorganisaties hun verduurzaming kunnen financieren. En hij geeft toelichting op de Routekaart Verduurzaming Kinderopvang; het vervolg van de Groene Agenda.
Verminder werkdruk door talenten optimaal in te zetten
Hoge werkdruk en uitval zijn grote uitdagingen in de kinderopvang. Maar wist je dat dit anders kan? Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers die hun talenten optimaal benutten niet alleen minder kans hebben op een burn-out, maar ook langer bij een organisatie blijven werken. Dus, wat is jouw unieke talent?
Waardering aan medewerkers uiten: hoe doe je dat?
Spanning, druk en overbelasting – veel pedagogisch medewerkers herkennen zich hierin. Het is namelijk geen gemakkelijke taak om elke dag weer voor de kinderen klaar te staan. Hoe kunnen leidinggevenden ervoor zorgen dat de werkdruk vermindert en medewerkers zich gelukkiger voelen?
Over duurzaamheid
Samenwerken in de kinderopvang
Duurzaam ondernemen is goed voor het bedrijf, de samenleving en het milieu: logisch dat duurzaamheid bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Maar hoe pak je dat als kinderopvangorganisatie aan?