Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

73% kinderopvangorganisaties kampt met (zeer) ernstig personeelstekort

95 procent van de kinderopvangorganisaties kampt met moeilijk vervulbare vacatures. 73 procent geeft zelfs aan dat het personeelstekort bij hun organisatie ernstig tot zeer ernstig is; 33 procent van hen geeft aan dat de bedrijfsvoering erdoor in gevaar komt. Dit blijkt uit een enquête door de Brancheorganisatie Kinderopvang onder 184 leden.
personeeltekort stabiel maar lichte afname voorspeld
Syda Productions / stock.adobe.com

Dat

Registreren

4 REACTIES

 1. Maak het aantrekkelijker om vanuit een ander beroep in te stromen. Ik heb zelf een kantoorbaan en een hbo diploma en ben zelf moeder van 2 pubers. Ik zou het fijn vinden om in korte tijd klaar gestoomd te worden en niet een 2jarig bbl traject te moeten doen. Wat ik ook een hele lastige vind is dat ik nu meer verdien dan de salarisschaal van de pedagogisch medewerker, maar daar kies ik dan voor. Echter ben ik 13 jaar verder wil ik weer in de buurt komen van mijn huidige salaris. Ik vind dit een erg groot offer en dit houdt mij ook tegen. Wanneer er meer salaris en snellere opbouw is voor mensen die al heel lang werken, trekt dat denk ik ook meer zij-instromers.

  • Ik zou ook graag omgeschoold willen worden, maar kan echt geen 2 jaar zonder inkomen zitten.
   Zijn er mogelijkheden om met behoud van een (deel) van inkomen omgeschoold te kunnen worden. Ik heb een hbo in een verkeerde richting. Heb een vastcontract waar ik mijn lasten van betaal. Ik vind nergens duidelijke verkorte opleidingen met baangarantie

 2. Lees alle reacties
 3. Het zou ook beter zijn als de BBL-er als volwaardig ingezet mag worden en niet extra. Dat scheelt al 1 PM-er. Wel zou ik ervoor kiezen om deze naast een al geschoolde medewerker neer te zetten om toch de kwaliteit te waarborgen. Vooral kleine organisaties kampen hiermee. Die mogen een BBL-er niet op de groep zetten maar alleen boventallig. En dat is niet altijd even fijn voor de kleinere organisaties.
  De grotere organisaties hebben meer ruimte om een BBL-er te plaatsen

 4. Als opleider voor de kinderopvang, voorspel ik dat de komende jaren ook de uitstroom uit de BOL opleidingen zal afnemen. Dus de tekorten zullen nog meer toenemen als de vraag om kinderopvang gelijk blijft. Dit gaat worden veroorzaakt door de hoge taaleisen die sinds vorig jaar gelden. Een hele groep mensen wordt buiten gesloten een diploma te behalen. En een beroep te kunnen gaan uitoefenen waar ze prima zouden kunnen functioneren maar door de opgeschroefde taaleisen niet aan kunnen voldoen.
  Ik vind dat zeer zorgwekkend en het maakt mij verdrietig dat mooie jonge mensen worden buitengesloten van een prachtig beroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.