Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

7 tips om de wenperiode makkelijker te maken

Hoe kun je kinderen én ouders laten wennen als ze voor het eerst naar een kinderdagverblijf komen? 7 tips om die wenperiode goed door te komen.
kind ouder wennen kinderdagverblijf
Beeld: Fotolia
  1. Doe

Registreren

2 REACTIES

  1. Bij tip 7 over het ophalen van het kind staat: vertel over het gedrag van een kind, maar de voorbeelden die daarna genoemd worden, zijn geen gedragsomschrijvingen, maar ‘oordelen’. Het zegt iets over degene die het uitspreekt, de interpretatie. Gedrag is: heeft gelachen, heeft een half uur met de poppen gespeeld, maakte een baan van alle autootjes, liep de middag met poppenwagen rond, wilde bij mij op schoot zitten, ging huilen als ik wegliep etc. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gedrag en oordeel. Je kunt er meer over lezen in de Gordonmethode.

  2. Lees alle reacties
  3. Een baby, dreumes of peuter hebben meer tijd nodig samen met de ouder op de groep dan die ene ochtend een paar uurtjes. Vanuit de veilige schoot van de ouder kan het kind op onderzoek uitgaan in het eigen tempo, wat dit individuele kind nodig heeft. Een goed gewend kind is fijn voor iedereen, het kind zelf, de ouders, de pedagogisch medewerkers en de hele groep. Het belang hiervan wordt vaak onderschat. Als kinderopvang moet je niet aan de ouder overlaten of ze het langer wennen wel willen. Nee, heb de moed om te zeggen zo doen wij dat hier!!
    In mijn boek “Een dag in de babygroep” (SWP ) is een heel hoofdstuk gewijd aan Wennen in de kinderopvang en is toepasbaar voor alle leeftijden. Er staan ook duidelijke regels voor de ouders in. Dat is prettig dat de ouder weet wat er in die periode van hen verwacht wordt. En Voor de pedagogisch medewerkers geeft het ook houvast en helderheid.
    Voor buitenlandse ouders of medewerkers. ..mijn boek is nu ook in het Engels verkrijgbaar: “Guiding babies and toddlers at daycare” (Amazon)
    Hedie Meyling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.