Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

570.000 ouders recht op vergoeding eigen bijdrage

Tijdens de sluiting van de reguliere kinderopvang vanaf 16 maart werden ouders dringend opgeroepen hun eigen bijdrage voor kinderopvang te blijven betalen. Zo’n 570.000 ouders hebben nu recht op compensatie; gemiddeld 500 euro. Dat meldt het CBS.
Fotolia

Om de kinderopvangsector stabiel te houden, werden ouders opgeroepen om tijdens de sluiting van reguliere kinderopvang (vanaf 16 maart tot 11 mei) wel de eigen bijdrage te blijven betalen. Ook de kinderopvangtoeslag werd doorbetaald aan ouders die daarvoor in aanmerking komen.

Kinderopvangtoeslag en eigen bijdrage

Tijdens de sluiting van de kinderopvang ontvingen 570 duizend ouders gemiddeld ruim 1,3 duizend euro aan kinderopvangtoeslag. Hiermee werd 72 procent van hun declarabele opvangkosten vergoed. Ouders betaalden de resterende 28 procent van deze opvangkosten zelf. Dat komt neer op een bedrag van gemiddeld 500 euro, variërend van 390 euro voor ouders met één kind, tot 800 euro voor ouders met drie of meer kinderen in de opvang. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over kinderopvang.

Compensatie

Bijna 18 procent van deze ouders krijgt een compensatie van minder dan 100 euro. Zo’n kwart ontvangt een vergoeding tussen de 200 en 400 euro. Ruim 27 procent ontvangt een vergoeding van 600 euro of meer. Bijna de helft van de ouders met drie of meer kinderen in de opvang ontvangt een vergoeding van meer dan 600 euro.

Bijna 1 miljoen kinderen naar kinderopvang

CBS heeft ook interessante cijfers over 2019. In dat jaar ontvingen 656.000 ouders kinderopvangtoeslag. Het aantal kinderen in de formele kinderopvang steeg ten opzichte van 2018 met ruim 39 duizend tot bijna 986 duizend. Sinds 2014 is het aantal kinderen in de formele kinderopvang met bijna 231 duizend toegenomen. Deze groei is onder meer het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderdagverblijven, waardoor ouders ook toeslag ontvangen voor deze vorm van peuteropvang.

Bso

Ook de buitenschoolse opvang vangt steeds meer kinderen op. Ten opzichte van 2018 vingen de kindercentra ruim 28 duizend kinderen meer buiten schooltijd op. Het aantal kinderen dat buitenschools door gastouders wordt opgevangen is juist gedaald ten opzichte van 2018.

Bekijk alle cijfers van het CBS >>

Ouders die de eigen bijdrage voor de kinderopvang hebben doorbetaald tijdens de sluiting van de reguliere kinderopvang, krijgen die in juni, uiterlijk juli, vergoed. Dat maken staatssecretaris Van Ark (SZW) en staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Lees meer

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.