Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

540 meldingen van vervelende stage-ervaring

Er zijn 540 meldingen binnengekomen op het meldpunt stagemisbruik van FNV Zorg & Welzijn. Honderden leerlingen overwegen na een slechte ervaring te stoppen. ‘Instellingen zouden er juist alles aan moeten doen om de stageplaatsen aantrekkelijk te maken', zegt FNV-zorgbestuurder Cor de Beurs.
AdobeStock

Het meldpunt van FNV is op 3 november geopend voor leerlingen en werknemers in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, de thuiszorg en bij verpleeg- en verzorgingshuizen. In anderhalve maand kwamen honderden meldingen over slechte ervaringen en misstanden tijdens stages in de beroepspraktijk. Hoeveel meldingen daarvan uit de kinderopvangsector komen, is nog niet bekend.

Klachten

De Beurs: ’De meest gehoorde klacht is dat stagiairs als volledige werknemers worden ingezet. Vooral tijdens vakanties en ziektes van werknemers worden ze vaak als volledige kracht ingeroosterd. Ook wordt opvallend vaak genoemd dat zij tijdens vergaderingen van de overige teamleden, helemaal alleen de boel draaiende moeten houden.’ Een andere veel gehoorde klacht is dat er nauwelijks tijd is om stagiairs te begeleiden of dat er geen begeleiders aanwezig zijn.

Stoppen met opleiding

De helft van het aantal leerlingen dat melding deed na een vervelende ervaring tijdens hun stage, overweegt te stoppen met de opleiding en een baan buiten de sector te gaan zoeken. ‘En dat in de zorg, waar het aantal vacatures het hardst groeit van alle sectoren en waar zoveel behoefte aan jongeren is,’ zegt De Beurs. ‘Instellingen zouden er juist alles aan moeten doen om de stageplaatsen aantrekkelijk te maken.’

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Voor stages en leerbanen in het mbo geldt dat de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) verantwoordelijk is voor de erkenning van leerbedrijven. Gerrit Veneboer, directeur uitvoering SBB: ‘Het is goed en heel waardevol dat FNV deze klachten heeft verzameld. SBB gaat graag aan de slag met de signalen die zijn binnengekomen. Als uit onderzoek blijkt dat het leerbedrijf niet voldoet aan de voorwaarden, kan onder meer de erkenning worden ingetrokken, wat betekent dat in dit bedrijf geen mbo-studenten meer kunnen worden opgeleid.’

Meldpunt

Het meldpunt stagemisbruik zou 25 november 2019 sluiten, maar vanwege de vele aanmeldingen blijft het meldpunt openstaan tot 6 januari 2020. Na sluiting publiceert de FNV een uitgebreid rapport.

Niet altijd is duidelijk hoe stagiairs wel en niet mogen worden ingezet op de groep. Wat zegt de cao Kinderopvang? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.