Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

15 procent van de kinderen speelt nooit buiten

Op woensdag 12 juni organiseren Jantje Beton en Nickelodeon de Nationale Buitenspeeldag. En dat is nodig, want uit onderzoek dat organisator Jantje Beton heeft laten uitvoeren, blijkt dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt.
Fotolia

Jantje Beton heeft eind 2018 twee onderzoeken uit laten voeren door Kantar Public om meer te weten te komen over buiten spelen, meldt de organisatie in een persbericht. Kinderen spelen minder buiten dan vroeger en de organisator van de Nationale Buitenspeeldag wilde weten wat nodig is om deze trend te keren.

‘Kinderen die nooit buitenspelen lopen hierdoor het risico zich niet optimaal te ontwikkelen,’ zegt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton. ‘Buitenspelen is namelijk goed voor hun gezondheid, hun zelfvertrouwen, hun intellectuele ontwikkeling, de manier waarop ze met andere kinderen samenwerken en hun gevoel van geluk en welbevinden.’

In eigen tuin of op stoep

Het onderzoek ‘Buiten spelen in de wijk’ vond plaats onder een panel van 12.000 ouders met kinderen van 4-14 jaar oud, de respons was 6.194.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek waren dat kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buitenspelen, waarbij 58% aangeeft minder dan dit gemiddelde buiten te spelen. Daarnaast speelt volgens de ouders 15% van de kinderen nooit buiten. ‘Opmerkelijk is dat het hierbij vooral om kinderen uit hogere sociale klasse in de Randstad,’ schrijft Jantje Beton in het persbericht.

Meer dan de helft van de kinderen speelt in de eigen tuin of op de stoep in de buurt. Vaak spelen kinderen met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt. 53% geeft aan ‘vaak alleen’ te spelen. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat trampoline springen favoriet is.

Barrières ouders

In een apart onderzoek aan 1.500 ouders heeft Jantje Beton gevraagd wat de barrières zijn die zij ervaren bij het buitenspelen van kinderen (respons 63%). De belangrijkste bevindingen zijn dat ook ouders uit de hoogste sociale klasse zelf de minste tijd buiten door brengen in hun vrije tijd. Daarnaast geeft volgens de ouders de helft van de kinderen de voorkeur aan digitale speelmogelijkheden boven buitenspelen. 78% van de ouders stelt regels aan het gebruik van social media en games.


Op woensdag 12 juni vindt de Nationale Buitenspeeldag plaats. Door het hele land worden bijna duizend buitenspeelactiviteiten georganiseerd door vrijwilligers. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.