Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 euro per maand investeren

Werkgevers en werknemers moeten ieder 1 euro per maand extra betalen als investering in de kinderopvang. Dat voorstel doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanavond tijdens een debat over de kinderopvang. De maatregel levert jaarlijks 170 miljoen euro op.

Volgens de Taskforce Kinderopvang en het CPB is dat genoeg om de plannen te realiseren die de Taskforce eerder presenteerde. In maart verscheen van de Taskforce Kinderopvang een rapport waarin wordt gepleit voor het instellen van kindcentra voor opvang, onderwijs, sport en cultuur. Die moeten de huidige ’lappendeken’ van peuterspeelzalen, crèches en tussenschoolse en naschoolse opvang vervangen. Ook de kwaliteit van de kinderopvang moet omhoog. Bijvoorbeeld door meer crècheleidsters met een hbo-diploma aan te stellen.

Kwaliteitsimpuls 

Jongerius verwacht dat werkgevers en werknemers een euro per maand over hebben voor het doorvoeren van de kinderopvangplannen. „Werkgevers hebben baat bij meer arbeidskrachten die ook meer uren willen werken”, stelt de FNV-voorvrouw. Daarvoor is een kwaliteitsimpuls in de opvang noodzakelijk. „Alleen als ouders het gevoel hebben dat kinderopvang, in combinatie met onderwijs, sport en spel, goed is voor je kind, zullen moeders besluiten meer te gaan werken.”

Ook werknemers zonder kinderen moeten als het aan Jongerius ligt meebetalen. „Ik denk dat werknemers deze investering over hebben voor de toekomst van kinderen, en daarmee tevens onze eigen toekomst. Voor iedereen in Nederland is een gezonde arbeidsmarkt van groot belang om onze welvaart, maar vooral ook ons welzijn, op peil te houden. Voor een euro extra per maand is dat een geringe investering met een belangrijke uitkomst.”

Vanavond debatteert Jongerius in in de Rode Hoed over haar voorstel. Onder anderen Taskforce-voorzitter Ina Brouwer, econoom Sweder van Wijnbergen, oud-staatssecretaris Sharon Dijksma en andere politici zijn daarbij aanwezig.

(Bron: Trouw)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.