Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zweden voert meest gezinsvriendelijke beleid

Uit een rapport van Unicef komt naar voren dat Zweden het meest gezinsvriendelijke beleid voert. Dit land heeft onder meer de beste voorzieningen voor kinderopvang en geboorteverlof.
iStock

Unicef onderzocht het gezinsbeleid van 41 midden tot zeer welvarende landen, waaronder Nederland. Om te bepalen hoe gezinsvriendelijk het beleid van een land is, keek Unicef onder meer naar beleid op het gebied van geboorteverlof, waaronder met name vaderschapsverlof, en het aantal kinderen dat deelneemt aan voorschoolse voorzieningen en naar een kinderopvang gaat.

Scandinavische landen scoren hoog

Uit het rapport van Unicef komt naar voren dat Scandinavische landen als Zweden en Noorwegen hoog scoren op verlofregelingen. Zo krijgen Zweedse moeders bijvoorbeeld 35 weken betaald verlof en vaders 10 weken. Ook is het percentage jonge kinderen dat in deze landen naar de kinderopvang gaat hoog. Zo gaat in Zweden 51% van de kinderen jonger dan drie jaar naar kinderopvang en is maar liefst 97% van de kinderen ingeschreven bij de kinderopvang van hun derde jaar tot de schoolgaande leeftijd. De landen Zwitzerland, Griekenland, Cyprus, Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben volgens het rapport het minst gezinsvriendelijke beleid.

Nederland: 15e plek

Nederland komt in het rapport uit op de vijftiende plek. Dat komt bijvoorbeeld omdat voorschoolse educatie in Nederland geen basisvoorziening is. Het rapport van Unicef is gebaseerd op cijfers uit 2016. Sindsdien is de Nederlandse regeling rond het geboorteverlof voor partners verruimd. Op basis van deze nieuwe regeling zal Nederland waarschijnlijk iets stijgen op de ranglijst van gezinsvriendelijke landen.

Kosten kinderopvang

Factoren die van invloed zijn op het aandeel kinderen dat naar een voorschoolse voorziening en kinderopvang gaat zijn volgens het rapport culturele normen, de beschikbaarheid van familie om op te passen en voorkeuren van ouders. Ook de kosten van kinderopvang zijn een bepalende factor voor ouders om hun kinderen naar een kinderopvang te laten gaan.

Unicef onderstreept het belang van gezinsvriendelijk regeringsbeleid. ‘Het geeft kinderen een betere start in het leven en het helpt ouders om een goede balans te vinden tussen werk en gezin,’ is één van de boodschappen uit het rapport.

Ga naar het rapport Are the world’s richest countries the most family friendly?


Nieuwe regels geboorteverlof

In Nederland hebben partners die 5 dagen per week werken, sinds 1 januari 2019 recht op 5 vrije dagen na de geboorte van hun kind. Een partner die minder uren per week werkt, krijgt het aantal uren van 1 werkweek vrij. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het 1e half jaar na de geboorte van de baby nog eens 5 weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden hiermee fors verruimd, van 2 dagen tot maximaal 6 weken.


Lees ook: Bijna twee derde van alle kinderen jonger dan een jaar oud, bijna negentig miljoen in totaal, leeft in een land waar vaders bij wet geen recht hebben op ook maar één dag betaald vaderschapsverlof. Dat blijkt uit onderzoek van UNICEF. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.