Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraar vergoedt alarmmatjes niet meer

Zorgverzekeraar ONVZ stopt met het vergoeden van alarmmatjes die claimen baby's te beschermen tegen de wiegendood. De Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte pleit ook bij andere verzekeraars om de alarmmatjes niet langer te vergoeden. De matjes zouden eerder gevaarlijk zijn dan gevaar voorkomen.
Zorgverzekeraar vergoedt alarmmatjes niet meer
Foto: ANP Photo

Een jaar geleden trokken Stichting Wiegedood en de Landelijke Werkgroep Wiegendood aan de bel. Zij informeerden ONVZ en de maatschappijen van de Achmeagroep over de disfunctionerende alarmmatjes.

Schijnzekerheid

De matjes zijn toegerust met een beweegsensor en alarm. Als een op zijn of haar buik slapende baby niet meer beweegt, slaat het matje alarm. Ouders wordt verteld dat kinderen met dit matje veilig op de buik kunnen slapen. Maar dit is slechts schijnzekerheid, vinden de organisaties. Het matje veroorzaakt juist het tegenovergestelde. Het alarm zou regelmatig vals afgaan wat juist heel onrustig is voor de slapende baby.

Volg ons voorbeeld

In de Verenigde Staten is het sinds eind 2011 verboden om deze producten met onbewezen claims te verkopen. In Europa geldt dat verbod nog niet. Voor verzekeraar ONVZ is er voldoende aanleiding om het mapje van de vergoedingslijst te schrappen. Bij Achmea zijn ze nog niet zo ver. ONVZ roept andere verzekeraars op hun voorbeeld te volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.