Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgkinderen kunnen ook naar reguliere kinderopvang’

Marianne Velsink
Op steeds meer plekken in Nederland openen kinderopvangorganisaties hun deuren voor zorgkinderen. Zoals bijvoorbeeld bij Media Kinderopvang in Hilversum en Kinderopvang Hengelo.
Passende opvang voor zorgkinderen
Kinderen met een zorgvraag opvang in de reguliere opvang kan - Foto: Nationale Beeldbank

‘Een jongetje dat nu op onze zorggroep zit, loopt met een looprekje’, vertelt Nina Hogenboom in Management Kinderopvang van mei/juni. Zij is eigenaar van Media Kinderopvang in Hilversum en heeft daar een zorggroep opgezet. ‘Peuters duwen er in de buitenruimte flink op los. Maar hem nooit. Toch hebben wij nooit letterlijk gezegd dat ze dat niet mogen doen. Kinderen voelen dat aan. Wat mij betreft is passende kinderopvang een grote kans te laten zien dat die diversiteit juist de grote meerwaarde van kinderopvang is.’

Slechtziend

Kinderopvang Hengelo is ook begonnen met passende kinderopvang op locatie. Op locatie De Rammelaar worden sinds dit jaar kinderen opgevangen die blind of slechtziend zijn. Zij zijn verder fysiek helemaal in orde; kunnen ook rennen, klimmen, lachen en contacten aangaan. Ze hebben alleen wel een andere begeleiding nodig. Daarom is veiligheid heel belangrijk. Deuren moeten altijd gesloten zijn en bekend stemgeluid van vaste begeleiders is veel waard. ‘We willen onze kinderen graag meegeven dat er kinderen zijn die geen deel uitmaken van de ziende wereld en hoe ze daarmee om kunnen gaan’, zegt Lydia van Haren, leidinggevende bij Kinderopvang Hengelo in Management Kinderopvang.

Keuzevrijheid

‘Verspreid de boodschap’, is de reactie van de betrokkenen. Want kinderen opvangen met een zorgvraag in de reguliere opvang kan. ‘Je moet de juiste mensen aan tafel zetten, zelf de eerste stap zetten, geduld hebben bij de gemeente en dwars door bestaande schotten heen gaan’, zegt Hogenboom. Nu kiezen veel ouders nog voor óf een specialistische groep ver van huis óf een reguliere groep om de hoek waar kinderen zomaar overvraagd kunnen worden, dankzij zorggroepen zoals bij Media Kinderopvang en Kinderopvang Hengelo hebben ouders met een kwetsbaar kind, straks meer keuzevrijheid.

Lees het hele artikel ‘Passende kinderopvang is een kans’ in Management Kinderopvang van mei/juni >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.