Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorgen over toename kinderen met achterstand

Achterstand

Basisscholen kunnen zich schrap zetten voor een toename van kleuters met (taal)achterstand. De bezuinigingen op de kinderopvang en op peuterspeelzalen zijn hiervan de oorzaak. Hiervoor waarschuwen belangenorganisaties in dagblad Trouw.

Want hoewel de overheid 95 miljoen euro extra investeert in voor- en vroegschoolse educatie, zijn er geen locaties meer om ze op te vangen. Dit zegt Marijke Vos, voorzitter van brancheorganisatie MOgroep. De MOgroep heeft berekend dat er in het ergste geval 60.000 peuters buiten de boot gaan vallen en zonder enige vooropleiding aan de basisschool gaan beginnen.

Wachtlijsten
Veel gemeenten bezuinigen momenteel op peuterspeelzalen. Maar omdat de kinderopvang tegelijkertijd ook duurder geworden is, kiezen ouders alsnog voor opvang in een peuterspeelzaal. In veel gemeenten ontstaan wachtlijsten. Kinderen met een achterstand komen ondertussen niet aan bod, met alle gevolgen van dien.

Versnippering
De MOgroep dringt aan op één systeem voor voorschoolse educatie aan peuters. Nu gaan kinderen van werkende ouders naar de kinderopvang, kinderen met een achterstand naar de peuterspeelzaal en er zijn ook nog gemeenten met voorscholen in achterstandswijken. Kinderen van wie de ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, of kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen straks nergens terecht, zo vreest de MOgroep.

Bron: Trouw
ANP Photo, Koen Suyk

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hier ligt een taak voor gastouders. Ik ben zelf gastouder en ik volg een vve-training voor gastouders. Ik denk dat ik de kinderen veel extra`s te bieden heb. De taalontwikkeling gaat met sprongen vooruit. Als meer gastouders deze traing gaan volgen, is dat nog een reden voor ouders om voor een gastouder te kiezen.

  3. Als eens gedacht aan kleinschalige kinderopvang zodat kinderen aandacht krijgen, en hulp waar nodig, nu is er weer een subsidie potje voor v.v.e natuur tuurlijk krijgen we meer problemen met kinder met een achterstand, alles is er aan gelegen zoveel mogenlijk kinderen uit de groep tehalen die problemen hebben, denk ook nog eens aan het subsidie potje pgb en het rugzakje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.