Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgen om kinderopvang in Scheemda: personeel ziek thuis, locatie dicht

Door een ‘onwerkbare werksfeer’ is kinderopvang KiWi in Scheemda (Groningen) sinds een week gesloten. Er is onvoldoende personeel om de kinderen op te vangen. Medewerkers zitten ziek thuis, ouders zijn geschrokken en hebben geen opvang voor hun kind(eren).
Beeld: AdobeStock - beeld ter inspiratie

Vier van de zes medewerkers van de dagopvang zitten thuis. Ze hebben zich ziek gemeld omdat ze niet langer door één deur kunnen met de directeur van de kinderopvang, Rose Scholten. De sluiting gaat om twee van de drie groepen in Scheemda. KiWi is een opvangorganisatie met 21 locaties en 150 medewerkers in Oost-Groningen, zo meldt RTV Noord.

Ongenoegen

Meerdere ouders voelen zich aan de kant gezet en slecht geïnformeerd. Ze uiten hun ongenoegen op een ingelaste ouderavond. Allemaal vroegen ze zich af: waarom wisten wij niet wat er speelde bij het personeel? De ouders vrezen dat de veiligheid van hun kinderen in gevaar is geweest. De directeur van de opvang ontkent dat gevaar. Zij beweert dat juist een klein groepje ouders aanstichters zijn van de problemen: zij zouden medewerkers geïntimideerd en uitgescholden hebben.

Angstcultuur

Voormalig medewerkers schetsen echter een negatief beeld van de directeur. Niet alleen in Scheemda, maar ook op andere vestigingen zou een angstcultuur heersen dankzij de directeur. Meerdere medewerkers, die hun verhaal afzonderlijk van elkaar anoniem gedeeld hebben, schetsen tegenover RTV Noord een identiek beeld van de werkwijze binnen de organisatie.

De directeur zou medewerkers van zaken beschuldigen die niet te verifiëren zijn, zoals intimidatie van collega’s of ouders. Zij worden onder druk gezet dit toe te geven. Als zij zich ziek melden, weigert ze deze meldingen te accepteren, dreigt ze met sancties en legt ze officiële waarschuwingen op zonder dat dit via de officiële weg binnen het bedrijf gaat. De Raad van Commissarissen is op de hoogte gesteld.

Bekend bij BOinK

Ook Gjalt Jellesma van BOinK kent de klachten over de locatie in Scheemda. Hij heeft zowel van ouders als (oud-)medewerkers zorgen gehoord over de situatie, zo vertelt hij aan RTV Noord. ‘We hebben begrepen dat zes van de acht werknemers weg zijn. Dat is nooit een goed teken.’ Hij kan geen antwoord geven op de vraag hoeveel klachten er binnengekomen zijn, omdat de klachten vanuit een groep ouders en medewerkers komen.

Lees het hele artikel op RTV Noord hier verder met de volledige reacties van ouders, de directeur van de kinderopvang en Gjalt Jellesma >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat goed dat kinderopvangtotaal het bericht over kinderopvang kiwi heeft geplaatst. Het is goed dat het in het nieuws komt.
    Er gebeuren bij deze kinderopvang al langer dingen die niet door de beugel kunnen. Sinds de oude directeur weg is en er een nieuwe directie is gaat het daar goed mis. Naar ouders en medewerkers wordt niet geluisterd. Groepen worden samengevoegd wat veel onrust brengt voor de kinderen.
    Wat we hier goed zien is dat je aan een kinderopvang goed kan verdienen. Ik hoop dat de gemeente Oldamt, GGD en BOink hier wat aan gaan doen en niet zeggen:’ het is voor nu opgelost’ want ze weten wat er speelt bij Kiwi. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe kiwi werkt vandaar mijn reactie

  3. Verschrikkelijk voor alle betrokkenen.
    Personeel, betrokken en loyale pedagogisch professionals zijn niet zomaar ziek thuis. Volg alleen al de berichtgeving en casussen op de facebookpagina CAO Kinderopvang die medewerkers delen. Het naleven van de CAO blijkt lastig te zijn, de constante druk om langs de randen van de Wet te moeten werken gaat opspelen. Het respect is ver te zoeken en draagt zeker niet bij aan de veel te laat ingezette koers op goed werkgeverschap. Sterkte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.