Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1148 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Kinderen niet in hokjes plaatsen

Peuters en kleuters in de leeftijd van 3 tot 6 jaar samen in een groep in het IKC, zonder dat de een ondergesneeuwd raakt of de ander overprikkeld, in een ruimte zonder klassen. Een uitdaging, volgens clusterdirecteur Nicole Hanegraaf, maar ook heel natuurlijk. 'Het gaat om het individuele kind. Wat vraagt dit kind van ons om tot ontwikkeling te komen?'

‘We willen gelijke kansen voor elk kind’

Maatschappelijke kinderopvangorganisatie Vlietkinderen heeft een ambitie. Een plek in de wijk waar alle ouders en kinderen drempelloos binnenkomen en elk kind gelijke kansen heeft. Daarom werkt Vlietkinderen al twee jaar aan een Integraal Kind en Expertise Centrum (IKEC) in Leidschendam-Voorburg. De 'spin in het web' is het Spel- en Opvoedpunt, waar ouders dagelijks terechtkunnen voor opvoedadvies.

Aandacht voor jongste kinderen in verticale groepen

De emotionele en educatieve kwaliteit is in horizontale groepen hoger voor baby's en dreumesen dan in verticale groepen. Daarentegen hebben dreumesen meer ruimte voor exploratie in verticale groepen. Dat blijkt uit het nieuwste LKK-onderzoek. De vraag is dan: hoe komen baby's en dreumesen het best tot hun recht in de groep?

Column – Netflix-moe? U moet nu aan de bak!

2020, wat een rotjaar. Ik kan er niets anders van maken. Gewoonlijk ben je aan het begin van het jaar helemaal verzadigd van alle decembergezelligheid en heb je er weer echt zin. Lekker aan het werk. Deze keer eindigde het jaar heel anders. De winter werd gekenmerkt door een zware lockdown. Lege straten, gesloten winkels, treurige bordjes 'Alleen take-out' achter het glas van bars en restaurants. Wat een afknappers.

‘Kinderen leren geloven in hun eigen kunnen’

Elk kind heeft bakken talent. Als je dat benoemt, krijgt een kind een beter zelfbeeld en meer kansen op een mooie toekomst. De Vlaamse pedagoog Luk Dewulf is talentfluisteraar. Samen met Els Pronk zette hij een beweging van positieve psychologie in gang die langzamerhand kinderopvang en onderwijs in Nederland en België verovert. Een gesprek met de founder van de 'positieve revolutie'.

Type bestuur drukt stempel

Er is al jaren discussie over 'maatschappelijke' versus 'commerciële' kinderopvang. Vanuit de politiek, maar ook soms vanuit de sector zelf, is er een roep om een verbod op winstuitkeringen in de kinderopvang. Ook wordt de inhoudelijke kwaliteit van organisaties met winstoogmerk soms in twijfel getrokken. Maar hoe zit het eigenlijk met de bedrijfsvoering? Marijke Luijting deed daar onderzoek naar.

Als een tank

De verhoren van de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire liggen achter ons. BK-voorzitter Felix Rottenberg en Gjalt Jellesma (BOinK) blikken terug op de verhoren en op de toeslagaffaire zelf.

‘Evaatje is van mij’

Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen’ gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Eva (niet haar echte naam).

Boeken als slaapritueel

Wat zijn jouw vaste voorleesmomenten in de groep? Het kan ieder moment, maar als de kinderen gaan slapen is het zeker goed voor een ontspannen sfeer. En juist in de donkere wintermaanden kunnen kinderen dat wel gebruiken. Sommige kinderen worden dan wat meer onrustig of angstig. Kies een boek dat de emoties van kinderen serieus neemt.

Voel, hoor, zie!

Wil je baby’tjes helpen zich te ontwikkelen, dan kun je dit goed doen door hun zintuigen te stimuleren. Hoe meer zintuigelijke ervaringen kinderen van jongs af aan opdoen, hoe beter.

Verfijn de zoekresultaten