Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1119 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Column – Geen schaamte, maar openheid

Ik schrok toen ik hoorde dat we een medewerker hadden die besmet was met het virus. De eerste binnen mijn organisatie. Hoe kan dat nou? We zijn zo super zorgvuldig, ontsmetten alles, beschikken over dozen beschermende producten, hebben extra schoonmaak ingezet en looproutes uitgezet, overdrachtprotocollen gemaakt, overal 1,5 meterstickers opgehangen, enzovoort. Onze medewerkers zijn zeer zorgvuldig, dus hoe kan dat dan?

Serie ‘Die goeie ouwe tijd?’

Dit is het zesde deel van de serie waarin we een blik op de geschiedenis van de kinderopvang werpen aan de hand van oude prenten en foto's. In dit deel: gezonde kinderopvang voor kinderen die extra zorg nodig hebben - de 'bleekneusjes'.

‘Organiseer oprechte gesprekken’

Wie verschillende bloedgroepen goed met elkaar wil laten samenwerken, smeedt een gezamenlijke cultuur. Dat doe je door oog te hebben voor de noodzakelijke rituelen die horen bij het aangaan van een langdurige verbintenis, zegt corporate antropoloog Jitske Kramer.

Darmflora

Baby's ontwikkelen een maag- en darmstelsel met allerlei nuttige bacteriën die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en hun immuunsysteem. Bij volwassenen zien we een grote diversiteit van zo'n 600 soorten bacteriën in de darmflora (ook wel 'microbiota' genoemd), maar bij baby's moet dit systeem nog worden opgebouwd. Hermes, Eckermann, De Vos en De Weerth onderzochten hoe deze darmflora zich ontwikkelt bij kinderen die in de eerste maanden thuis zijn en bij kinderen die na het ouderschapsverlof van de ouders naar de kinderopvang gaan.

‘We hebben de drempel voor ouders verlaagd’

Uit de coronacrisis zijn ook bijzondere initiatieven voortgekomen. José Lansaat (33), die in 2014 in Baarn begon met BSO Buiten, kreeg het gouden idee voor De Buitenwinkel. Zowel haar bso's als de nieuwe winkel zijn erop gericht om kinderen meer buiten te laten spelen. De Buitenwinkel blijkt nog een extra pluspunt te hebben: het is een aanloopplek voor ouders geworden.

Contact met ouders

Hoe kun je ouders betrekken bij het kindcentrum? In coronatijd is dat een hele uitdaging. Melissa Be van de CED-Groep en Mirjam de Boode, locatiemanager peuteropvang van KOKO Kinderopvang wisselen ervaringen uit.

Leiderschap in de praktijk

In eerdere edities beschreef Loes van Wessum wat succesvolle leiderschapspraktijken zijn en wat leidinggevenden kunnen doen om bij te dragen aan leerprocessen op alle niveaus. Om daar concrete beelden bij te krijgen vroeg Van Wessum op het Jaarcongres Management Kinderopvang aan de deelnemende leidinggevenden hoe zij leidinggeven aan het leren van professionals.

Vijf vrije vragen aan: Jurre Zwagemakers

Jurre Zwagemakers maakte twee jaar geleden de ommezwaai van de 'koude' wereld van commercie naar de 'warme' kinderopvang. Hij is locatiemanager van twee grote Amsterdamse bso's van Smallsteps, met totaal 14 groepen. Smallsteps is onderdeel van de internationale KidsFoundation, die de handen ineen heeft geslagen met Partou

‘Beloon wat goed gaat’

Corona of geen corona, de aanpak van ziekteverzuim is altijd een hot item. Marjo Severijn en Mabel Houdtzagers leren managers dat zij daar ook met hun eigen gedrag invloed op hebben. 'De kracht van onze aanpak is: laat de ander nadenken, anders blijft alles jouw probleem.'

Werken aan welbevinden

Als je door de ogen van het kind kijkt en zo probeert te begrijpen hoe het kind het aanbod in de voorschool ervaart, ben je ervaringsgericht aan het werken. Je probeert de wereld waar te nemen vanuit het perspectief van het kind en dat levert je onschatbaar veel informatie op. Dit helpt je om je aanbod echt af te stemmen op de behoefte en ontwikkeling van het kind.

Verfijn de zoekresultaten