Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo worden ouders gecompenseerd voor de sluiting van kinderopvang

De reguliere bso gaat weer open op maandag 19 april. Dit betekent dat de periodes bekend zijn waarover ouders recht hebben op een compensatie tot het maximale uurtarief. Voorwaarde is wel dat zij de kinderopvangfacturen hebben doorbetaald tijdens de sluiting. De Rijksoverheid onderscheidt drie groepen ouders.
zo-worden-ouders-gecompenseerd-voor-de-sluiting-van-kinderopvang
Zephyr18 / Getty Images / iStock

1. Ouders met recht op kinderopvangtoeslag:
Net zoals over de sluitingsperiode van vorig jaar, zullen ouders ook voor de periode vanaf 16 december 2020 van de overheid een tegemoetkoming ontvangen voor de eigen bijdrage die zij hebben doorbetaald. Voor de kinderdagopvang en gastouderopvang loopt deze tegemoetkoming tot 8 februari, voor de buitenschoolse opvang loopt de tegemoetkoming door tot 19 april.

De Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zetten alles in het werk om de tegemoetkoming over de sluitingsperiode te berekenen en uit te keren aan de ouders die met kinderopvangtoeslag gebruik maken van kinderopvang. De SVB betaalt de tegemoetkoming begin juni uit aan deze ouders. Ouders hoeven hiervoor geen aanvraag te doen, de tegemoetkoming wordt ambtshalve betaald op basis van gegevens van de Belastingdienst/Toeslagen.

2. Ouders zonder kinderopvangtoeslag:
Voor deze ouders gaat de compensatie over twee perioden:

  • Van 16 maart 2020 tot en met 10 mei 2020 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 maart 2020 tot en met 7 juni 2020 (buitenschoolse opvang)
  • Van 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 (dagopvang en gastouderopvang) en de periode van 16 december 2020 tot en met 18 april 2021 (buitenschoolse opvang).

Voor personen zonder kinderopvangtoeslag zal dit verlopen middels een aanvraagprocedure bij de SVB. De aanvraagprocedure wordt naar verwachting medio mei opengesteld via de website van de SVB.

3. Ouders met een subsidie:
Gemeenten verzorgen de tegemoetkoming voor ouders die met een gemeentelijke bijdrage gebruik maken van kinderopvang. Meer informatie over de data waarop de tegemoetkoming wordt uitgekeerd en de aanvraagprocedure voor de ouders zonder kinderopvangtoeslag, volgt via de reguliere kanalen, waaronder www.rijksoverheid.nl en de website van de SVB.

Bekijk hier de volledige informatie over de compensatie >>

Bronnen: Brancheorganisatie Kinderopvang / Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang

Vanaf maandag is de bso weer open, onder dezelfde coronacondities als het onderwijs. Maar hoe pak je dat aan, na maanden van sluiting. Brancheorganisaties BMK, BK en BOinK stelden een stappenplan op. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.