Zijn gemeenten aan zet om de doelgroeppeuter te behouden?

Verschillende gemeenten hebben hun zorgen geuit over het teruglopend bereik van peuters met een achterstand (doelgroeppeuters). Vaak wordt de harmonisatie aangewezen als de boosdoener. Maar er zijn ook geluiden dat de gemeenten hier zelf schuldig aan zijn. Zijn de gemeenten aan zet?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Fotolia

Eerder publiceerde IJsbrand Jepma, onderzoeker en adviseur bij Sardes, de notitie ‘380 mini peuterstelsels in Nederland, ongunstig voor de doelgroeppeuter?’ De notitie beschrijft hoe de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de extra peutermiddelen van Asscher, de wijzigingen in het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) en de uitbreiding van vve-uren voor doelgroeppeuters hebben geleid tot grote verschillen in het peuterbeleid van gemeenten.

Kinderopvangorganisaties die subsidie van gemeenten ontvangen, herkennen zich in het beeld dat de notitie schetst, zegt Jepma. ‘Met name organisaties die landelijk en regionaal opereren en zodoende met verschillende gemeenten te maken hebben, lopen tegen grote verschillen aan.’

Met name de

0
67

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.