Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zes miljoen voor Estro veel te weinig’

H.I.G Capital betaalde 6 miljoen euro voor de overname van 250 Estro-vestigingen. 'Een bedrag dat iedere Nederlander met 6 miljoen euro op de plank zou willen betalen voor Estro', zegt Ad Doorneveld, bestuursvoorzitter van kinderopvangorganisatie SWKGroep in de Volkskrant. Hij schat de marktwaarde van de 250 vestigingen tussen de 15 en 20 miljoen euro.
'Zes miljoen voor Estro veel te weinig'
Foto: ANP

SWKGroep en Partou hadden ook interesse om de Estro-locaties over te nemen. Zij kregen echter geen kans om een serieus bod uit te brengen. Het was op aandringen van curator Wouter Jongepier dat het Estro-bestuur toch nog in gesprek ging met de twee concurrerende kinderopvangorganisaties, maar toen was de deal met eigen investeerder H.I.G Capital eigenlijk al bijna rond.

Blij waren SWKGroep en Partou niet dat ze buitenspel werden gezet. Wel teleurgesteld en verontwaardigd. Lees hier een eerste reactie van twee woordvoerders van de kinderopvangorganisaties. Lees meer

Koopje

Doorneveld schat dat de gecombineerde marktwaarde van de 250 doorstartende Estro-vestigingen tussen de 15 en 20 miljoen euro ligt. Zes miljoen euro is dus een koopje. ‘Als ik de 250 best lopende vestigingen van Estro had kunnen inlijven voor 6 miljoen euro, had ik bij wijze van spreken niet eens langs mijn raad van commissarissen gehoeven’, zegt Doorneveld in de Volkskrant.

Schuldenvrij verkopen

Waarom dan toch genoegen nemen met een lager bedrag? ‘Omdat doorstartbedrijf Smallsteps de koopprijs in een jaar tijd kan terugverdienen, denkt Doorneveld vooruit. ‘Daarna is het bedrijf schuldenvrij en kan het voor het veelvoudige worden verkocht. Ouders, overtollig personeel en schuldeisers staan met lege handen.’ In totaal had Estro een schuld van 105 miljoen euro. Volgens een artikel op NRCQ is vooral ING de dupe, al wil de bank niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Ook ABN Amro en enkele buitenlandse banken krijgen nog geld van Estro. De banken verloren al eerder een keer miljoenen aan Estro, toen het nog Catalpa heette en waarmee de overname door investeringsmaatschappij Provicence Equity werd gefinancierd. Die investeerde zelf ook nog eens 250 miljoen euro.

Over de rug van leidsters

Voor Doorneveld rest er één conclusie: ‘De heren financiers hebben over de ruggen van de leidsters van Estro een spel gespeeld waarbij de regels maximaal zijn opgerekt. Curator Jongepier ziet dit anders. Hij omschrijft in zijn faillissementsverslag dat de doorstart onder H.I.G/Smallsteps de enige optie was om een ‘meltdown’ te voorkomen. Dat scenario zou betekenen dat dertigduizend kinderen in één keer zonder opvang kwamen te zitten, dat locaties moesten sluiten en medewerkers massaal op straat kwamen te staan. Bovendien zou dit scenario 12,5 miljoen euro kosten en als de opvanglocaties nog zes weken open zouden blijven zelfs 17,1 miljoen euro.

1 REACTIE

  1. Als hardwerkende eigenaar van een aantal kinderdagverblijven wordt ik oprecht verdrietig als ik dit lees. De grootgrutters gaat het allang niet meer om de kwaliteit van de opvang en de zorg voor je personeel maar meer om hoe je zo snel als mogelijk je zakken kan vullen.
    Vorige week belde een meisje die graag bij ons wilde solliciteren want de dag er voor om 11 uur ’s avond hadden werkneemsters en ouders van haar/hun ESTRO vestiging te horen gekregen dat ze geen werk/opvang meer hadden.
    Welterusten allemaal !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.