Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelf yoghurt maken

Redactie Kinderopvang
yoghurt-activiteit
Foto: Fotolia

Let op: dit is een activiteit die je over twee dagen moet spreiden. De yoghurt moet namelijk ruim zeven uur in de koelkast rusten. Je kunt het uiteraard ook ’s morgens vroeg al maken en aan het einde van de dag als toetje geven aan de kinderen. Je hebt dan wel iets om naar uit te kijken!

Stappen

1. Verwarm de melk

Giet de melk in het steelpannetje en verwarm deze tot het kookpunt. Let er goed op dat je de melk niet door laat koken. Gebruik vervolgens je thermometer om de melk af te laten koelen tot 40 graden. Het verhitten van de melk is nodig om eventuele slechte bacteriën in de melk te doden.

2. Voeg yoghurt toe

Als de melk een temperatuur heeft van 40°C, dan schep je er voorzichtig twee eetlepels yoghurt bij. In deze yoghurt zit de zogenaamde ‘yoghurtcultuur’, die ervoor zorgt dat ook de melk door fermentatie verandert in yoghurt. Roer de yoghurt goed door de melk en laat het geheel in een thermosfles afkoelen.

3. Laat je zelfgemaakte yoghurt rusten

Als je yoghurt ongeveer 7 uur in de thermosfles heeft gezeten, is je zelfgemaakte yoghurt klaar. Je kunt het nu het beste overgieten in een plastic kan of bak en met deksel erop in de koelkast zetten. Maak ook direct je thermoskan goed schoon; als de yoghurt zich eenmaal op de binnenkant heeft vastgezet, krijg je dit nooit meer helemaal fris en kun je de thermosfles eigenlijk nergens meer voor gebruiken.

4. Voeg een smaakje toe

Als je yoghurt klaar is, kun je zelf een smaakje toevoegen. Dit doe je door bijvoorbeeld fruit erdoorheen te pureren. Ook lekker: wat vanille- en kaneelpoeder erdoor voor een zalige vanilleyoghurt. 

Tips

– Eet de zelfgemaakte yoghurt zo snel mogelijk op, want na verloop van tijd wordt deze weer wat dunner en zul je weer gewone yoghurt toe moeten voegen om weer de oorspronkelijke yoghurtstructuur te krijgen.

– Je kunt ook houdbare melk gebruiken voor dit recept. Dan is het niet nodig om de melk eerst tot het kookpunt te verwarmen.

– Begin met een klein beetje. Yoghurt maken is niet moeilijk, maar een eerste keer kan lastig zijn. Dan is het zonde als je een heel pak melk weg moet gooien omdat er met het verhitten iets mis is gegaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.