Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zeeuwse scholen stunten met kinderopvangtarieven

Vijf ochtenden opvang voor de prijs van twee. Zeeuwse scholen en kinderopvangorganisaties in de grensstreek met België stunten met kinderopvangtarieven. Zo hopen ze de uittocht van kinderen naar Belgische scholen en kinderdagverblijven te beperken.
Zeeuwse scholen stunten met kinderopvangtarieven
Foto: iStock/Gett Images

In België kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar gratis naar school. Veel ouders in Zeeuwse grensdorpen kiezen er daarom voor hun peuters naar deze gratis voorzieningen te brengen. Van de 8000 basisschoollleringen in Zeeuws-Vlaanderen gaan er dit schooljaar ruim 600 naar België. Als kinderen vanaf hun 2,5 jaar naar een Belgische school gaan, blijven ze er ook vaak hangen. De aantrekkelijke tarieven voor de buitenschoolse opvang dragen daar ook aan bij. Ouders betalen in België 1,30 euro per uur voor de bso. In Nederland is dit 6,50 euro voor de hoge inkomens.

Leerlingaantal

‘Daar kunnen wij niet mee concurreren’, zegt Bernadette de Schepper, directeur van de Nederlandse katholieke basisschool St Josef in de krant Trouw. Zij ziet dat de scholen in het Belgische buurdorp Kieldrecht floreren met 300, 180 en 90 leerlingen. Zij moet zich zelf redden met 40 leerlingen.

Sluiting scholen

Tijd voor actie dachten ze Zeeuws-Vlaanderen. Schoolbestuur Perspecto zag zich de afgelopen vier jaar genoodzaakt 11 van de 36 scholen te sluiten. Daarom krijgen ouders die kiezen voor Nederlandse kinderopvang voortaan korting. De scholengemeenschap trekt hier voor komend schooljaar twee ton voor uit. Dat bedrag komt uit de fusiegelden van het Rijk waarmee Perspecto het voor elkaar krijgt banen te behouden.

Gratis kinderopvang

In de Zeeuwse dorpen Nieuw-Namen en Koewacht loopt dit project al drie jaar. Ouders betalen daar helemaal niks voor kinderopvang. De leerkracht van Perspecto en de pm’er van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen staan daar samen op de peutergroep. De St Josef-school van Bernadette de Schepper kreeg er door deze aanbieding acht peuters bij. Bijna alle nieuwe peuters die het dorp telt. In naburige dorpen vinden vergelijkbare kortingsacties plaats om ouders voor de Nederlandse kinderopvang en het Nederlandse onderwijs te behouden. In Sas van Gent en Clinge krijgen ouders bijvoorbeeld vijf ochtenden peuteropvang voor de prijs van twee.

De krimp in de kinderopvang sloeg juist in Zeeland hard toe. Op provincieniveau deden Zeeland (-3,54%) en Utrecht (-3,54%) het slecht. Daar waren, volgens een BNR-berekening in 2014, de meeste locaties verdwenen. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.