Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zedenzaak leverde schat aan informatie op

Resultaten

Meer dan 30 arrestaties in diverse landen, 66 verdachten die in beeld kwamen in ons land en 508 zaken die aanknopingspunten bieden voor verder onderzoek. De zaak tegen Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft de politie handenvol werk, maar ook een schat aan informatie opgeleverd.

M. werd vorige week veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging voor het veelvuldig misbruiken van zeer jonge kinderen en het maken van beelden van daarvan.

138 slachtoffertjes
Zijn aanhouding was het begin van een onderzoek waarvan het Korps landelijke politiediensten en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag de resultaten bekendmaakten. De 33 aangehouden verdachten zouden 138 slachtoffertjes hebben gemaakt. Het jongste slachtoffertje was een baby, de oudste ongeveer 12 jaar, schatte de politie. Officier van justitie Lodewijk van Zwieten zei dat de kinderen zijn onderworpen aan allerlei vormen van misbruik, waaronder incest.

Robert D.
De zaak tegen Robert M. kwam in de VS aan het rollen. In een onderzoek daar dook door M. gemaakt beeldmateriaal op, dat de Nederlandse politie op het juiste spoor zette. De verdachte in het Amerikaanse onderzoek, Robert D., staat momenteel in eigen land terecht. Op 8 juni hoort hij zijn vonnis. John Morton, topman van de Amerikaanse douanerecherche, zei woensdag dat hij voor D. een straf verwacht die vergelijkbaar is met die van M.

Chatsessies
Op de computer van M. stonden circa 46.000 foto’s, 3500 films en 58.000 pagina’s met chatsessies. Van de 508 ‘rechercheerbare’ zaken gaat het om 68 Nederlandse zaken. In ons land zijn 13 verdachten opgepakt, onder wie een Deen. De politie hier heeft daarnaast 23 verdachten gehoord, maar het is niet precies bekend wat de stand van de onderzoeken naar deze personen is. De verschillende regiokorpsen bekijken de komende tijd of ze meer informatie over deze en andere zaken boven tafel kunnen krijgen.

52 landen
De politie hield behalve in Nederland ook mensen aan in onder meer de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. De Nederlandse politie heeft veel zaken overgedragen aan in totaal 52 landen. Hoe het met die zaken precies staat, werd niet duidelijk.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.