Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaterdagopvang: sommige aanbieders durven het aan

Kinderopvang op zaterdag: meerdere organisaties hebben het geprobeerd, maar niet altijd met evenveel succes. Want is het aantal aanmeldingen voldoende om de (extra) personeelskosten van te betalen?  Bij Kinderopvang Pippi in Rosmalen zijn ze net begonnen en hopen ze op een succes.
AdobeStock

Het Brabants Dagblad besteedde deze week aandacht aan Pippi en andere organisaties die ervaring hebben met zaterdagopvang. Eigenlijk een heel logisch aanbod in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Eigenaresse Betty Emans vertelt in het Brabants Dagblad dat ze er altijd gewoon vanuit ging dat de kinderopvang er was van maandag tot en met vrijdag. Tot ze een keer een vraag van een ouder kreeg en ontdekte dat er jongere pm’ers waren die best op zaterdag wilden werken (zij worden dan 30 procent extra uitbetaald).

Een jaar proefdraaien

Ze geeft het nieuwe aanbod een jaar de tijd om te kijken of het uit kan. In de eerste week is er nog slechts één aanmelding, maar de verwachting is dat er meer klanten gaan komen. ‘We gaan nu een jaar proefdraaien en daarna kijken we pas of we doorgaan of niet. Zo’n eerste week zegt niets’, aldus Emans.  Het is lastig te voorspellen of zaterdagopvang een succes wordt, weet ook Leny Hamelink die verderop in het artikel aan het woord komt. Zij had met haar opvang in Den Bosch eerst nog zo’n 10-12 kinderen op zaterdag, maar de vraag nam later snel af. Nu heeft ze haar zaterdagopvang weer gesloten.

Opvang op zondag

In andere regio’s durven kinderopvangorganisaties kinderopvang op zaterdag nog wel aan. KidsLodge in Houten biedt bijvoorbeeld kinderopvang op zaterdag van 8.30-17.00 uur. Ouders kunnen de opvang voor die dag per kwartier inkopen. In Emmen biedt Kwebbel Kinderopvang & BSO weekendopvang aan op zaterdag. En RDV-Kids in Spijkenisse biedt zelfs 24-uurs opvang aan en opvang op zowel zaterdag als zondag.

Zaterdagvergunning

Ouders hebben ook op zaterdag gewoon recht op kinderopvangtoeslag. Wel moet de opvanglocatie een vergunning hebben om op zaterdag open te zijn. De voorwaarde is wel dat de openstelling werkgerelateerd is. Bij de Brancheorganisatie Kinderopvang zien ze een stijging van flexibele opvang; zowel de vraag ernaar als het aanbod. Ze verwachten dat dit de komende tijd alleen nog meer gaat groeien.

De constatering dat flexibele opvang groeit, staat haaks op de conclusie die afgelopen zomer door o.a. BOinK werd getrokken. ‘Flexibele opvang is een product uit de crisistijd’,zei Gjalt Jellesma toen in het Eindhovens Dagblad. De strengere regelgeving zou ook een rol spelen in de afname, zoals het vaste gezichtencriterium. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.