Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wijzigingen beleid kinderopvang: ook soepelere quarantaineregels voor medewerkers

Gisteravond, dinsdag 25 januari, heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen. Dit geldt ook voor quarantaineregels op het gebied van kinderopvang. Het gewijzigde beleid gaat direct van kracht.
nieuw quarantainebeleid kinderopvang
Halfpoint / Getty Images / iStock

We hebben hieronder de wijzigingen in het quarantainebeleid op een rij gezet.

Quarantainebeleid voor kinderen

Het quarantaineadvies voor kinderen komt te vervallen. Kinderen van 0 tot 18 jaar hoeven niet in quarantaine als zij een huisgenoot (categorie 1) of nauw contact (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op Covid-19. Voor deze kinderen geldt wel het advies om geen contact te hebben met kwetsbare personen gedurende tien dagen nadat zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon.

Daarbij geldt voor kinderen van 0 tot 4 jaar dat als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief is getest op Covid-19, en zij zelf (milde) klachten hebben, het advies om te testen.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar die naar de BSO gaan, blijven de huidige regels gelden dat zij met (milde) klachten thuisblijven en een (zelf)test doen.

Kinderen die zelf positief testen gaan minimaal zeven dagen in thuisquarantaine.

Uitzondering quarantaineadvies voor volwassenen

Eerder heeft het kabinet al bekend gemaakt dat de volgende groepen volwassenen zijn uitgezonderd van quarantaine:

  • Personen die langer dan een week geleden hun boostervaccinatie hebben gekregen
  • Personen die minder dan 8 weken geleden positief zijn getest op corona
  • Personen die na 1 januari positief zijn getest op corona

Uitzondering voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten

Voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten die niet onder deze uitzonderingen vallen, kunnen werkgevers en werknemers samen een uitzondering maken als dit essentieel is voor de continuïteit van de opvang. Denk daarbij aan situaties waarbij er geen vervanger beschikbaar is en groepen anders gesloten moeten worden. Werkgevers en werknemers maken samen afspraken welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in hun specifieke situatie.

Nieuw protocol kinderopvang

Bovenstaande wijzigingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het ‘protocol kinderopvang’ een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week gepubliceerd als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt.

 

2 REACTIES

  1. Ik ben heel blij met de versoepelingen, maar ik ben benieuwd hoe andere organisatie omgaan met de uitzondering voor medewerkers. Er staat op de site van de overheid dat het niet mag leiden tot een hoger besmettingsrisico, maar is dat niet per definitie zo als je werkt met deze uitzondering? En het dragen van mondkapjes wordt genoemd; dat lijkt me niet echt bijdragen aan de emotionele veiligheid van kinderen. Ik hoor graag van anderen hoe ze hiermee omgaan!

    • Wij hebben vandaag met de PVT overlegd. We zijn het erover eens dat al onze PM’ers werkzaam zijn in het essentiele proces. We zien echter vooralsnog geen manier waarop je iemand die in nauw contact is geweest, op de werkvloer aanwezig kan laten zijn, zonder dat dat extra risico’s voor collega’s oplevert. Wij hebben voor nu besloten dat deze maatregel geen oplossing biedt voor de hoge uitval van personeel. Het feit dat alle kinderen ‘gewoon’ mogen komen, zelfs als zij een huisgenoot met corona hebben, maakt dat de balans tussen kinderen en personeel steeds verder zoek raakt. Wij hebben over moeten gaan tot sluiting van groepen, omdat we perse niet onder de BKR willen werken. Er zou echt meer aandacht moeten zijn voor de positie van de kinderopvang. We bekleden een cruciale positie binnen de arbeidsmarkt, maar worden allang niet meer apart genoemd in de persconferenties. Onze werkelijkheid komt niet meer overeen met de maatregelen en de achterliggende verantwoording (‘Kinderen spelen geen rol in de overdracht van corona’ en het snottebellenbeleid bijvoorbeeld. In de praktijk zien wij dagelijks dat kinderen met niks meer dan een snotneus, wel degelijk positief testen op het virus en dat zij in een aantal gevallen duidelijk de bron zijn van besmettingen onder de collega’s.’)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.