Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wetenschappers weten eigenlijk weinig van opvoeden’

'De ultieme opvoedtip bestaat niet', zegt hoogleraar Opvoedkunde Jo Hermanns op de website Wetenschap24.nl. Zijn conclusie is, dat wetenschappers hooguit ouders kunnen helpen bij het doen van wat zij denken dat goed is. Opvoeden gaat in de meeste gevallen vanzelf wel goed.
'Wetenschappers weten eigenlijk weinig van opvoeden'
Foto: ANP Photo

Hermanns’ inzichten komen aan bod in het tv-programma De kunst van het opvoeden dat vanaf 25 april tot en met 13 juni te zien is op de donderdagavond (19.25 uur) op Nederland 2.

Ingewikkeld proces

Vijftig jaar lang houdt Hermanns zich al bezig met opvoedkunde. Eerst als ontwikkelingspsycholoog aan de pedagogische faculteit van de Universiteit Utrecht, later als jeugdhulpverlener en hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Mijn theorie was en is dat opvoeden het meest ingewikkelde proces van de wereld is, maar dat het toch bijna altijd goed gaat.’ Hermanns onderzocht of je kunt voorzien wanneer het verkeerd gaat in de opvoeding. Uit dit onderzoek bleek dat ouders zelf prima in staat zijn om van tevoren aan te zien komen of het met de opvoeding goed of fout gaat.

Ouders ondersteunen

De rol van wetenschappers in de opvoeding wordt overschat, vindt Hermanns. ‘Veel mensen denken dat wetenschappers weten hoe het moet. We weten eigenlijk maar heel weinig. Het enige wat we kunnen doen, is ouders ondersteunen in wat ze zelf willen.’ Hij verbaast zich over zogenoemde oplossingen om de opvoeding van ouders van de ene op de andere dag over een heel andere boeg te gooien. Bijvoorbeeld door opeens te kiezen voor Triple P, door ouders aan mindfulness te laten doen, of te kiezen voor duidelijke grenzen, rust en regelmaat. ‘Wat voor het ene kind werkt, werkt voor een ander kind helemaal niet. Ik vind het lachwekkend om te denken dat je de opvoeding in een keer op een ander spoor kunt zetten.’

Lees het hele artikel op Wetenschap24.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.