Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Twee wetenschappers bereid terug te keren naar BKK

Het lijkt of de Adviescommissie Trainingen van Bureau Kwaliteit Kinderopvang weer haar oorspronkelijke samenstelling krijgt. De twee opgestapte hoogleraren, emeritus hoogleraar Louis Tavecchio en hoogleraar Ron Oostdam, zijn weer terug. Zij waren het niet eens met de geselecteerde trainingen voor het verbeteren van taal- en interactievaardigheden van pm'ers. Het bestuur van BKK blijft onvolledig: de vakbonden hebben zich na alle consternatie definitief uit het bestuur teruggetrokken.
Twee wetenschappers bereid terug te keren naar BKK

Dat schrijft Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt door BKK te zijn ingelicht dat de wetenschappers weer zijn aangesloten bij de Adviescommissie Trainingen. Asscher geeft in de brief antwoord op vragen van de Kamerleden Pieter Heerma van het CDA en Steven van Weyenberg van D66. Politici maakten zich zorgen toen meerdere wetenschappers BKK de rug toekeerden.

Belangrijke stap zetten

Niet alleen Tavecchio en Oostdam, ook hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink keerde BKK de rug toe. Hij zat in een andere commissie: de BKK-adviesraad. Fukkink is niet terug bij Bureau Kwaliteit Kinderopvang. ‘Een open tweede tranche voor alle bewezen effectieve trainingen is een belangrijke stap die nu moet en ook kan worden gezet’, zegt Fukkink in een reactie.

Trainingen

BKK heeft inmiddels aan de minister gemeld dat de Adviescommissie Trainingen weer terug is in haar oorspronkelijke samenstelling. Deze commissie buigt zich over de vijf trainingen die de opleiders hebben ontwikkeld om de taal- en interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers en gastouders te verbeteren. Hiervoor is tot en met 2017 15 miljoen euro beschikbaar. Het is nog niet zeker dat de vijf trainingen straks allemaal binnen de subsidieregeling vallen. De hoogleraren benadrukken het belang van bewezen effectieve trainingen en zien liever niet dat er wordt geïnvesteerd in trainingen die misschien geen effect hebben.

Het BKK-bestuur keek kritisch terug op wat er beter had gekund in de communicatie rond het subisidetrajct voor taal- en interactietrainingen. De tweede selectieprocedure, waar de vijf overgebleven trainingen nu nog doorheen moeten, zal streng zijn. Jellesma: ‘Evidence based of niet, alle bureaus hebben nog pittig huiswerk te doen om aan de eisen te voldoen’. Lees meer

Bewezen effectief

Minister Asscher verwijst in zijn brief ook naar het voorgaande subsidietraject van BKK, dat liep van 2008 tot en met 2012. Toen kwamen er honderden trainingen in aanmerking voor de subsidie. Het merendeel van de trainingen had geen bewezen effect. Asscher: ‘Daarom is er in dit tweede traject meer focus ontstaan. Er is nu aandacht voor de effectiviteit van de programma’s, zowel bij de oplevering als bij de uitvoering.’ BKK brengt in de eerste helft van oktober een advies uit.

Wijzigingen bestuur

Het bestuur van BKK is sinds alle ontstane commotie ook niet meer intact. Directeur Carla Bienemann stapte op, maar ook de vakbonden zijn teruggetreden uit het bestuur. ‘De invloed van Abvakabo was nihil’, zegt Ilse van der Weiden. ‘Soms dachten we: gaan we hier eigenlijk nog over. Maar als je een opdracht aanvaardt, moet je het ook afmaken.’ Verder was er volgens Van der Weiden sprake van een combinatie van onverenigbare karakters in het bestuur.

Onvolledig bestuur

Het BKK-bestuur bestaat nu alleen nog uit vertegenwoordigers van de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kindedropvang (BOinK). Zij beraden zich op hoe de sector in het bestuur op een andere manier vertegenwoordigd kan worden. Minister Asscher benadrukt het belang van een breed draagvlak voor het BKK-programma. Van der Weiden zegt ervan te balen dat de pedagogisch medewerker niet meer vertegenwoordigd wordt binnen BKK. ‘Wie ons moet vervangen, dat zou ik echt niet weten. Wij proberen onze stem in ieder geval te laten klinken op andere platformen, zoals de cao-tafel of via het FCB.’

Download hier de brief van minister Asscher

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De wetenschappers zijn op dit moment NIET in hun oorspronkelijke samenstelling terug bij BKK, zoals dit artikel meldt. De redactie van Kinderopvangtotaal zou er goed aan doen om de mededeling van het (resterende) BKK-bestuur te verifieren bij de betrokken hoogleraren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.