Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weten wat de toekomst brengt? Het kan, met data

Slimme datadashboards helpen jouw organisatie efficiënter plannen en sturen. Met het Prognosemodel kun je daarbij zelfs sturen op toekomstige ontwikkelingen, zoals de voorgenomen kabinetsplannen.

Werk je in de kinderopvang, dan weet je hoe het is om te werken onder druk. Of je nu dagelijks op de groep staat, of je juist meer op bestuurlijk niveau bezighoudt met planning, strategie en bedrijfsvoering; de krapte op de arbeidsmarkt en het toegenomen verzuim zijn overal in de organisatie voelbaar. En met de kabinetsplannen voor (bijna) gratis kinderopvang in 2025 in het verschiet, wordt de druk alleen maar hoger.

Sturen op inzicht

Om meer grip te krijgen op de dagelijkse praktijk en die van de toekomst kiezen veel kinderopvangorganisaties al voor datadashboards. Hierin vinden ze gegevens terug die hen helpen sturen. Zo worden cijfers over de personeelsbezetting, kosten en kindbezetting slim ingezet om te kunnen sturen op KPI’s. Hierdoor weet je precies wat de impact is van één groep meer of minder of het langdurig uitvallen van medewerkers over een bepaalde periode.

Inzicht in deze informatie maakt het mogelijk om datagedreven te sturen. Zo kun je effectief maatregelen nemen, ook voor op de langere termijn. Hierdoor verbetert je organisatie de effectiviteit en efficiency, zeker als je cijfers over meerdere locaties en afdelingen combineert of datasets deelt met samenwerkingspartners. Ook werken je medewerkers hierdoor prettiger en kun je betere dienstverlening leveren aan kinderen en hun ouders.

Kennis van nu, strategie van morgen

Toch kun je met de data van vandaag ook slim inspelen op de behoeftes van morgen. Veel organisaties werken al met prognoses, bijvoorbeeld per wijk of opvanglocatie, maar deze worden nu nog vaak handmatig opgesteld. Met behulp van het Prognosemodel van Van Dam & Oosterbaan wordt dit makkelijker en nauwkeuriger. Door openbare én eigen databronnen te combineren, kunnen langetermijnontwikkelingen precies in kaart worden gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de mogelijke gevolgen zijn van een nieuwbouwwijk op jouw kindbezetting. Of in welke wijken kinderen vaker VVE-ondersteuning nodig hebben. Het Prognosemodel helpt je dus je strategie te bepalen op basis van feiten, in plaats van op onderbuikgevoelens. Je kunt belangrijke afhankelijkheden opnemen in verschillende scenario’s en zo doorrekenen wat de effecten zijn van allerlei denkbare ontwikkelingen. Zo kun je je goed voorbereiden op de toekomst, wat deze ook brengt en versterk je ook je onderhandelingspositie in gesprekken met gemeenten, schoolbesturen en marktpartijen.

Strategische personeelsplanning

Ook op een ander niveau helpt het Prognosemodel je organisatie om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Door ook interne gegevens te analyseren, kun je goed inzichtelijk maken welke medewerkers binnenkort zullen uitstromen door pensionering en hoe deze uitstroom opweegt tegen de vraag naar kinderopvang en de beschikbaarheid van nieuwe kandidaten op de arbeidsmarkt. Door verschillende scenario’s door te rekenen, zie je in welke situatie ergens de druk hoog oploopt of wanneer er juist ruimte ontstaat. Door zelf aan de knoppen te draaien kun je diverse wat-als-scenario’s beoordelen. De module personeelsplanning laat ook de verwachte vacatureruimte zien door het verwachte kinderaanbod af te zetten tegen de beschikbare medewerkers op zowel korte als lange termijn. Zo kun je beter anticiperen op benodigde capaciteit en tijdig proactieve maatregelen nemen om tekorten en een te hoge werkdruk te voorkomen.

Ontdek de mogelijkheden van data

De tijd dat data vooral interessant waren voor techneuten, ligt ruim achter ons. Steeds meer bedrijven, groot en klein, hebben de kracht van data en datagedreven werken ontdekt. Toch zien we dat organisaties in het publieke en maatschappelijke werkveld hierin vaak nog niet vooroplopen. Van Dam & Oosterbaan wil dit veranderen. Wij houden ons bezig met het ondersteunen van deze publieke en maatschappelijke organisaties in het koppelen van de techniek met de dagelijkse praktijk. Zo ontwikkelen we voor gemeentes, semi-overheden en kinderopvangorganisaties door heel Nederland slimme dataoplossingen, technische rapportages en applicaties die hen helpen sturen op feiten en data.

Ontdek de mogelijkheden van data

Benieuwd wat data voor jouw organisatie kunnen doen? Kijk op vandamoosterbaan.nl of neem contact op via 085-1124371.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.