Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgroep tegen kindermishandeling van start

Taskforce

Toezien of bestaande actiepunten in de strijd tegen kindermishandeling wel worden nageleefd en anders de verantwoordelijken opjutten tot dit wel gebeurt, en meer samenwerking nastreven in de aanpak van het probleem. Dat zijn de plannen van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik, die zich dinsdag presenteerde in Den Haag.

De werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil vooral bestaande afspraken van beleid naar de praktijk omzetten en dat alles net zo lang tot de praktijk duurzaam verbeterd is. De komende drie jaar krijgt de Taskforce 1,5 miljoen euro en in 2016 nog eens 1 miljoen euro.

Kindermishandeling als lesstof
In het komende jaar wordt onder meer speciaal gelet op aandacht voor kindermishandeling en seksueel misbruik als onderdeel van opleidingen, het invoeren van het protocol voor de meldingen van kindermishandeling en het ondersteunen van de regierol voor gemeenten, die steeds belangrijker worden op het gebied van jeugd- en jongerenbeleid.

Voor iedereen
Er is trouwens niet alleen aandacht van de werkgroep voor de aanpak door mensen en organisaties die zich speciaal met kinderen bezighouden: eigenlijk moet iedereen alert zijn op signalen. En ook als het allemaal in orde lijkt, dan toch moet je een ‘niet-pluis-gevoel’ serieus nemen. Dat geldt voor iedereen, vindt de Taskforce.

Monitor
In de Taskforce zitten onder anderen een paar wetenschappers, een wethouder, een jurist, een politiefunctionaris, iemand van jeugdzorg en een kinderarts. Elk half jaar brengt het gezelschap een ‘monitor’ uit over vorderingen en nog te regelen zaken.

Cijfers
Uit een studie valt op te maken dat er in 2010 bij benadering 119.000 kinderen slachtoffer waren van mishandeling, waaronder emotionele verwaarlozing. Van hen waren er 3000 (ook) slachtoffer van seksueel misbruik.

Bron: ANP
ANP Photo, Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.