Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers zijn ‘verbaasd’ over ultimatum FNV en dreigende stakingen

Bert Bukman
Werkgeversorganisaties BK en BMK zijn verbaasd over 'het plotselinge ultimatum' van vakbond FNV waarmee zij tijdens de cao-onderhandelingen zijn geconfronteerd. De FNV dreigt met stakingen, terwijl BK en BMK van mening zijn dat ze gezien de omstandigheden een goed voorstel hebben gedaan, zeker in vergelijking met andere cao's.
© fizkes / Getty Images / iStock

Het ultimatum van de FNV kwam kort na een regulier overleg tussen CNV en FNV, BK en BMK, waarop de werkgevers aangeven ‘enigszins verbaasd’ te zijn over deze ‘plotselinge’ actie van de FNV. ‘Vooral omdat de verschillende posities van alle partijen nog niet volledig helder zijn rondom het eindbod.’

BK en BMK ‘zijn ervan overtuigd dat zij een goed eindbod hebben gedaan dat recht doet aan de situatie in de branche en de wensen van werknemers.’ Het eindbod is volgens de werkgevers ‘een prima loonbod, zeker als je het vergelijkt met andere cao’s in Nederland.’

Boven het landelijk gemiddelde

De loonstijging in de kinderopvang is volgens de werkgevers ‘net als de afgelopen 5 jaar ruim boven het landelijk gemiddelde’. BK en BMK  bieden medewerkers een loonstijging van 3% ‘plus een eenmalige uitkering van 0,5% als blijk van waardering voor hun betrokkenheid in de afgelopen tijd.’

Dit voorstel komt redelijk overeen met wat vakbond CNV eist maar is lager dan de eis van de FNV, die 5% loonsverhoging voor een jaar eist. Het loonbod van de werkgevers is voor 1,5.

De eis van de FNV is te hoog omdat sinds 2017 de salarissen in de kinderopvang zijn gestegen met 13,5%, aldus BK en BMK. ‘Dat is 4,5% hoger dan het gemiddelde in Nederland. Het aanbod van de werkgevers van met 3% structureel en 0,5% eenmalig is wederom bovengemiddeld.’

En verder…

Het voorstel van BK en BMK omvat verder onder meer:

  1. Het aantal niet groepsgebonden uren wordt verhoogd van 46 naar 50 uur. Hierdoor is er meer tijd om  extra taken die aanvullend op de taken die er nu al zijn, ook buiten de groep te kunnen uitvoeren.
  2. De Jaarurensytematiek (JUS) wordt aangepast voor de hele dagopvang. Dit betekent dat er de helft minder plus en min-uren kunnen ontstaan voor de werknemers.
  3. De beschikbaarheidsdag wordt vervangen door afspraken over een ‘extra roosterdag’. In overleg met de werkgever kan deze worden ingezet.
  4. Het recht op buitengewoon verlof zal in de cao zo worden omschreven dat hierover geen discussie meer mogelijk is. Ook komt er een toevoeging dat er recht is om vrij te zijn bij bijzondere gebeurtenissen in de privé sfeer als de medewerker hierom vraagt.
  5. Voor alle medewerkers waarvan de partner bevalt wordt tijdens het wettelijke  aanvullend geboorteverlof het salaris aangevuld tot 100%.
  6. Het gebruik van het levensfasebudget wordt verruimd. De medewerker kan dit ook inzetten voor een opleiding.
  7. Functiedifferentiatie wordt beter omschreven in de CAO, waardoor het voor de medewerker helder is welke schaal van toepassing is en welke werkzaamheden daarbij horen.
  8. Er komt een inspanningsverplichting voor de werkgever om drie weken aaneengesloten vakantie mogelijk te maken.

‘Werkdrukbeleving’ verminderen

Daarnaast hebben de werkgevers voorstellen gedaan om de ‘werkdrukbeleving’ te verminderen. Het gaat hierbij onder meer om het verhogen van de niet groepsgebonden uren, het project ‘Plezier in uitvoering’ om werk en privé beter in balans te krijgen, en het project ‘Roostersystemen’ voor meer invloed op de eigen werk- en vrije dagen. Ook willen BK en BMK samen met de werknemers in gesprek met het ministerie van SZW en de GGD’s over de regeldruk en de protocollen die werkdrukverhogend werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.