Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers in meerderheid akkoord met nieuwe cao

Beide werkgeversorganisaties, BK en BMK, hebben ingestemd met het cao-onderhandelingsakkoord. 26 juni stemmen de leden van de FNV en dan wordt duidelijk of de nieuwe cao kinderopvang een feit is.
Thinstock

Zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) als de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) organiseerde deze week een ALV. Op de agenda stond onder andere het cao-onderhandelingsakkoord. Bij de BK ging 80 procent van de aanwezigen akkoord met de nieuwe cao en bij BMK waren de leden vrijwel unaniem voor.

Loonstijging

Dat betekent dat een loonstijging van 5,25 procent in de komende maanden steeds dichterbij komt. In akkoord staat dat het loon van werknemers op 1 juli met 2,25 procent stijgt en op 1 januari 2019 nog eens met 3 procent. Verder ontvangen pm’ers volgende maand een eenmalige uitkering van 185 euro bruto naar rato van de omvang van het dienstverband.

Taakuren

Dichterbij is ook een in de cao-vastgesteld minimum aantal uren voor niet-groepsgebonden taken. Dit is 37,5 uur per fulltimer per jaar. Tegelijk start een onderzoek naar het huidige gebruik van niet-groepsgebonden uren (taakuren) en welke taken hier wel onder zouden moeten vallen en welke niet.  Ook wordt kritisch gekeken naar wat een realistisch aantal taakuren voor pedagogisch medewerkers is. Een andere vernieuwing in de cao is dat werknemers minder flexibel kunnen zijn. Zij hoeven voortaan nog maar één dag extra beschikbaar te zijn dan in hun contract staat.

Bovenwettelijke scholing

Verder is afgesproken dat er onderzoek gedaan wordt  naar de mogelijkheden van bovenwettelijke scholing. Het idee is dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt werkgevers en medewerkers. Tevens wordt onderzocht hoe deze scholing een plaats kan krijgen in de cao. De uitkomst van het onderzoek zal onderdeel zijn van de volgende cao-onderhandelingen.

De cao zou, als deze wordt aangenomen, met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019.

Lees hier meer over de ALV van de BK 

Lees hier meer over de ALV van de BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.