Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers en werknemers akkoord over nieuwe cao

Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao Kinderopvang. Hierin is onder andere een ondergrens opgenomen voor het aantal niet-groepsgebonden uren per pedagogisch medewerker. Verder krijgen kinderopvangmedewerkers twee keer te maken met een loonsverhoging én ontvangen zij in juli een eenmalige uitkering.
iStock

De onderhandelingen voor een nieuwe cao verliepen tot dusverre vrij moeizaam. Eind maart werden de onderhandelingen voor de tweede keer opgeschort nadat er geen overeenstemming was bereikt over de niet-groepsgebonden uren.

Niet-groepsgebonden uren

Uiteindelijk hebben beide partijen water bij de wijn gedaan. De vakbonden hadden in eerste instantie meer uren als ondergrens in de cao willen opnemen. Brancheorganisatie Kinderopvang wilde helemaal geen ondergrens in de cao opnemen, totdat het onderzoek naar het gebruik van de niet-groepsgebonden uren in de kinderopvang was afgerond. Afgesproken is dat dit onderzoek er alsnog komt. Daaruit moet duidelijk worden welke taken van een pedagogisch medewerker wel en niet onder de niet-groepsgebonden uren moeten worden gerekend. In het huidige cao-akkoord is een ondergrens van 37,5 uur per medewerker per jaar opgenomen.

Structurele loonsverhoging

Kinderopvangmedewerkers krijgen in twee jaar tijd een structurele loonsverhoging van 5,25 procent. Die bestaat uit een loonsverhoging van 2,25 procent op 1 juli 2018 en één van 3 procent op 1 januari 2019. In juli 2018 ontvangen werknemers een eenmalige uitkering van 185 euro (op basis van fulltime).

Flexibele inzetbaarheid ingeperkt

Een grote verandering is ook de flexibele inzetbaarheid van werknemers. Uit eerder onderzoek van werkgevers- en werknemersorganisaties bleek dat pedagogisch medewerkers veel meer dagen beschikbaar moesten zijn dan in hun contract was vastgelegd. Dit leidde tot gevoelens van onzekerheid en stress bij werknemers. In de nieuwe cao is daarom afgesproken dat werknemers maximaal één dag extra beschikbaar hoeven te zijn naast hun contractueel vastgelegde werkdagen. Heb je dus een contract voor twee uur, dan hoef je straks nog maar één extra dag in de week oproepbaar te zijn. Deze dag moet bovendien met de werknemer worden afgesproken. Roosters moeten minimaal twee weken van te voren bij werknemers bekend zijn.

Leden mogen stemmen

Helemaal definitief is de nieuwe cao nog niet. Eerst mogen leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de vakbonden FNV, CNV en De Unie stemmen op het cao-akkoord. Als zij instemmen, gaat de cao met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2018. De looptijd is twee jaar, dus tot en met 31 december 2019.

Onderhandelingsresultaat_Cao_Kinderopvang_2018-2019

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.