Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week tegen Kindermishandeling: ‘Dichterbij dan je denkt’

Van maandag 15 tot en met zondag 21 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. In de Week staan de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten?
kindermishandeling
© anaumenko / stock.adobe.com

Dit jaar is het thema ‘Dichterbij dan je denkt’. Dit thema moet het besef vergroten dat mishandeling ook dichtbij plaats kan vinden. Tijdens de Week en in aanloop ernaartoe, komen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij delen ervaringen die aanzetten tot denken en vragen om duiding, waarbij wordt gekeken naar wat de ervaringsdeskundigen heeft geholpen, hoe dat komt én wat we daarvan kunnen leren.

Daarnaast vinden diverse activiteiten plaats. Deze worden op lokaal niveau georganiseerd door uiteenlopende organisaties (waaronder kinderopvangorganisaties) die contact hebben met kinderen en ouders. Zij laten bijvoorbeeld zien hoe zij omgaan met vermoedens van kindermishandeling. Of ze gaan in gesprek met elkaar en anderen over dilemma’s en wisselden ervaringen uit.

Social media

Zoals elk jaar kun je in de Week tegen Kindermishandeling zelf een activiteit organiseren, bijeenkomsten bijwonen en de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen via je social media-accounts waar je gebruik kunt maken van de hashtags #dichterbijdanjedenkt en #weektegenkindermishandeling.

Iedereen die zich zorgen maakt over een kind kan (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432 en via de chat, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur). Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis. Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.