Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website Expertisecentrum Kinderopvang van start

Het nieuwe Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang is nu ook online. Het wil zich richten op een beter functioneren van de sector. Het ontwikkelt en onderhoudt daarvoor onder meer een brede kennisbasis, die gedeeld wordt met de sector.
Fotolia

Het Expertisecentrum is een initiatief van het bestuur van het inmiddels opgeheven Bureau Kwaliteit Kinderopvang. Doel is het leveren van gevraagd en ongevraagd advies aan professionals, beleidsmakers en de politiek.

Het Expertisecentrum wil zich in eerste instantie richten op het zogeheten micro-niveau. Dat betekent het optimaliseren van de geboden leef- en leeromgeving en dat wat kinderen concreet doen. Maar het Expertisecentrum kijkt ook naar het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerker en zijn of haar ervaring in de praktijksituatie.

Kennisbasis

In de startfase bestaat de doelgroep uit pedagogische professionals die (mede) verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het pedagogisch beleid in de kindercentra, en die ook toezien op de uitvoering ervan. In de praktijk zijn dat mbo-plus, hbo- en wo-opgeleide pedagogisch coaches en beleidsmedewerkers.

Het meest concrete product dat het Expertisecentrum in de eerste fase zal ontwikkelen, is een ‘kennisbasis’. Alle beschreven kennis die beschikbaar is voor de kinderopvang komt samen in een toegankelijk systeem. Denk hierbij aan onderzoeksresultaten, artikelen uit vakbladen en kennis die opgedaan is in de beroepspraktijk.

De ontwikkelteams van de kennisbasis gaan in juni van start.

Spannend

‘Bij het Expertisecentrum Kinderopvang gebeurt iets spannends, iets moois! Ik zie het als een broedplaats waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. Samen ontwikkelen zij daar de kennisbasis voor de pedagogisch professionals in de kinderopvang,’ aldus directeur Yvette Vervoort

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.