Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Water in plaats van zoete dranken in de kinderopvang

Peuters drinken vooral zoete drankjes en vrijwel geen water, terwijl ouders, verzorgers en professionals in de kinderopvang wel aangeven het drinken van water belangrijk te vinden. Daarom wil Paul Rosenmöller van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) realiseren dat alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen binnen een half jaar volledig overstappen op water in plaats van zoete dranken.
Water in plaats van zoete dranken in de kinderopvang
Foto: ANP Photo

Peuters drinken dagelijks 2,3 glas zoete drank, tegenover 1,1 glas water. Dat blijkt uit een landelijke steekproef naar het drinkgedrag onder kinderen tussen de nul en vier jaar, in opdracht van JOGG en uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Siroop en diksap zijn de meest gedronken zoete dranken.

JOGG-gemeenten

Van de ouders en professionals vindt tachtig procent het belangrijk dat kinderen tussen de nul en vier jaar wennen aan het drinken van water. Rosenmöller: ‘JOGG heeft de ambitie om samen met de JOGG-gemeenten – nu dertig in Nederland – binnen nu en een half jaar de kinderdagverblijven volledig te laten overstappen op het aanbieden van water in plaats van zoete dranken.’

Suikerklontjes

Er is geen sprake van onwil, maar van onwetendheid bij ouders en verzorgers, blijkt uit de steekproef. Bijna twee derde van de ouders en professionals in de kinderopvang zegt zich ervan bewust te zijn dat er meer dan vijf suikerklontjes in een glas frisdrank zitten. Maar slechts een kwart van de ondervraagden weet dat een glas vruchtensap dezelfde hoeveelheid suiker bevat. Een minderheid van de ouders (veertig procent) denkt dat peuters water lekker vinden. En van de professionals denkt achttien procent dat.

Water

‘Jong geleerd, is oud gedaan’, zegt Paul Rosenmöller, ambassadeur van JOGG. ‘Het is belangrijk dat jonge kinderen leren water drinken. Water is overal beschikbaar in Nederland, een goede dorstlesser en bevat geen calorieën. Dat zoete dranken dikmakers zijn, is recent nog aangetoond. Kinderen die anderhalf jaar lang limonade met kunstmatige zoetstof drinken in plaats van suiker, blijken na anderhalf jaar een kilo minder in gewicht te zijn toegenomen dan degenen die limonade met suiker krijgen.’

6 REACTIES

  1. wat ik wil zeggen is dat het niet zo radicaal hoeft; geleidelijk en met mate kan ook. Wat ik eerst deed is 1 glas diksap en de rest water: dit werd niet gedronken. Dus koos ik voor wat ik hierboven schrijf, zodat er in elk geval wel gedronken wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. wat ik wil zeggen is dat het niet zo radicaal hoeft; geleidelijk en met mate kan ook. Wat ik eerst deed is 1 glas diksap en de rest water: dit werd niet gedronken. Dus koos ik voor wat ik hierboven schrijf, zodat er in elk geval wel gedronken wordt.

  4. wat ik wil zeggen is dat het niet zo radicaal hoeft; geleidelijk en met mate kan ook. Wat ik eerst deed is 1 glas diksap en de rest water: dit werd niet gedronken. Dus koos ik voor wat ik hierboven schrijf, zodat er in elk geval wel gedronken wordt.

  5. helemaal eens met dat water lekker is, en dat het fijn is om over te dragen op de kinderen. Alleen: zelf drink ik ook meer als het iets zoeter is en ik doe daarom een paar druppels diksap in het water. Voordeel is dat er meer gedronken wordt en het nadeel van teveel suiker is er niet 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.